

Ako vam ponestane ideja za novim ukusima i začinima, evo jedne koja će se savršeno ukombinovati uz skoro svako vaše jelo. To je umak od dinstanog luka koji se sprema u roku od deset minuta. Namirnica koja je prisutna u svakoj kuhinji, definitivno je, ili bi trebalo biti – luk. Najčešće se koristi prilikom pripreme slanih jela, a u poslednje vreme nalazi svoju primenu i u vidu priloga, namaza i umaka. Tako da, uz sve namirnice koje posedujete kod kuće, bez odlaska u kupovinu i samo malo vremena, dobićete savršen prilog. Možete ga kombinovati sa testeninom, rižom ili ga koristiti jednostavno kao namaz.
Sastojci:
- 250g srebrnog luka, oljuštenog i isečenog na pola
- 3 kašike putera, više po potrebi
- Balzamiko sirće
- 1 do 2 kašike soja sosa
- 1 do 2 šolje grčkog jogurta ili pavlake
- 1 limunova kora
- 2 kašičice limunovog soka
- Sveže grančice žalfije
- so i biber po potrebi


Priprema:
Način pripreme je vrlo jednostavan. Ono što je najvažnije jeste da nađete što manje glavice luka. Možete koristiti crni luk ili srebrni. Stavite neočišćene glavice luka u šerpu s vodom dok voda ne proključa. Zatim, izvadite ih iz vode, oljuštite ih i presečete na pola. Potom u tiganj za pečenje stavite puter, pustite da se malo ototi, dodajte luk kao u videu i dinstajte na laganoj vatri. U toku dinstanja dodajte grančicu žalfije da pusti aromu. Pred sam kraj dinstanja, dodajte balzamiko sirćete i soja sos. Servirajte dinstani luk na pavlaci i preko izrendajte limunovu koru. Umak možete konzumirati kao namaz ili kao prilog uz različite vrste mesa.
Foto: Instagram @carolinagelen