

Iako je originalni recept za tiramisu jednostavan i uključuje samo sedam sastojaka, vremenom su se pojavile brojne varijacije. Među njima se nalaze verzija sa pistaćima, ali i ona sa crnim susamom i čajem. No, ovaj put je u našem (gastro) fokusu osvežavajuća varijanta koja je idealna za nadolazeće, odnosno sve toplije dane – a to je tiramisu sa malinama. Recept za ovu poslasticu smo pronašli na Instagram profilu @valerii.bell, a u nastavku donosimo razloge zbog kojih bi trebalo da ga isprobate u narednom periodu.
Kako se pravi tiramisu sa malinama?
Italijanski desert tiramisu mnogima spada u kategoriju omiljenih poslastica. Ovaj kolač pravi se u svako doba godine, a može se reći i da svaka kuća ima svoju varijantu. No, do varijacija u pripremi najčešće dolazi usled korigovanja količine upotrebljenih sastojaka. Međutim, ovaj put je u fokusu varijacije klasičnog recepta upotreba osvežavajućih malina. One se koriste kao dekoracija, ali se od njih priprema i džem koji je tajni sastojak deserta.
Međutim, jedna od njegovih prednosti je i to što ne iziskuje previše truda. Stoga u nastavku donosimo sve sastojke koji su potrebni, a koje možete da menjate u skladu sa željama ili preferencijama. Ipak, kao što je poznato, tiramisu se ne peče – te desert možete da napravite u kratkom roku. Ako vam se svidi, predlažemo da isprobate i recept za tiramisu sa limunom.
Sastojci
- piškote (bar dva pakovanja)
- 300g rikota sira
- 200ml slatke pavlake (sa više od 30% mlečne masti)
- 200g malina + još malo za dekoraciju
- četiri kašike šećera u prahu
- dve kašike šećera
- kašika limunovog soka
- vruća kafa (oko 250ml)
- listići badema (za dekoraciju)
Priprema
U manjoj šerpi sjedinite maline, šećer i limunov sok, te mešajući ove sastojke izgnječite maline. Potom šerpu stavite na blagu vatru i sklonite je nakon što je smesa krenula da ključa. U drugoj posudi mikserom sjedinite rikota sir, slatku pavlaku i šećer u prahu kako biste dobili fil koji je nešto gušće teksture. Nakon toga, skuvajte oko 250ml kafe u koju ćete umakati piškote, a potom je – kao i džem od malina – ostavite da se ohladi.
Potom sledi postupak koji je karakterističan za tiramisu. Na željenu površinu stavite nešto tanji sloj kremastog fila, a zatim na njega stavite piškote koje ste potopili u kafu. No, u sredinu stavite i džem od malina, a piškote i kremasti fil nastavite da ređate sve dok ne dođete do samog vrha tepsije. Naposletku, tiramisu ukrasite malinama i – po želji – listićima badema.
Foto: Instagram (@je___mr, @valerii.bell)