Journal.rs
Testenina od batata

Na današnjem meniju: Testenina od batata u čijoj pripremi koristimo samo dva sastojka

Slatki krompir, odnosno batat, jedan je od sastojaka koji mogu da se koriste u pripremi slanih – ali i slatkih jela. Stoga smo već isprobali ukusne recepte u kojima je on glavna zvezda, a neke od njih dodali smo i među omiljene. Između ostalog, to su kolač od batata, pomfrit od slatkog krompira, te zapečeni batat sa plavim sirom, medom i brusnicama. Ako ste i vi ljubitelji ove namirnice, a nemate previše vremena za pripremu ukusnog obroka, predlažemo da se u vašoj knjizi recepata nađe i testenina od batata. U njenoj pripremi se – pored slatkog krompira – koristi još samo jedan sastojak, a recept smo pronašli na TikTok profilu @giuliardii.

Recept dana: Homemade testenina od batata

Pored dva glavna sastojka – a to su batat i brašno – potrebno je da imate i blender. Zahvaljujući njemu, celokupan proces pripreme biće jednostavniji, te brži i efikasniji. Ova homemade testenina idealno se kombinuje sa kremastim sosevima, te predlažemo da uz nju napravite onaj koji najviše volite. Međutim, ako želite da isprobate nešto novo, donosimo i (bonus) recept za sos od šampinjona i parmezana. Naposletku, priprema ovog obroka ne oduzima više od pola sata – a u nastavku možete da pronađete detaljno objašnjenje svih koraka.

Sastojci za testeninu

  • 250g batata
  • 225g brašna

Sastojci za sos

  • 220g šampinjona
  • 125ml pavlake za kuvanje
  • dve supene kašike parmezana
  • so
  • biber
  • peršun

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Batat presecite na polovine i iskoristite viljušku kako biste u unutrašnjosti napravili nekoliko rupica. Stavite ga na papir za pečenje, te pecite oko 45-60 minuta. Odnosno, sve dok ne omekša. Nakon što se malo ohladio, kašikom izvadite njegovu unutrašnjost i dodatno je izgnječite sve dok ne dobijete teksturu pire krompira.

Potom u činiji sjedinite brašno i pire koji ste prethodno napravili. Mesite ova dva sastojka sve dok ne dobijete testo čijim ste izgledom zadovoljni. Uzmite makaze i testo pažljivo isecite u željene oblike. Međutim, na ovaj postupak i ne morate da obraćate previše pažnje jer će skuvana testenina izmeniti svoj oblik. Isečenu testeninu stavite u vodu koja je prokuvala i kuvajte je sve dok se ne pojavi na površini. Iscedite testeninu, a potom je stavite u sos koji ste napravili od šampinjona, parmezana, pavlake za kuvanje i omiljenih začina.

Priprema sosa je jednostavna koliko i priprema testenine. Na ulju ispržite iseckane šampinjone, a nakon 10 minuta dodajte parmezan i pavlaku za kuvanje koje ste prethodno sjedinili. Kada su u pitanju začini, predlažemo da dodate so, biber i peršun. Nakon toga, testenina – odnosno pasta od batata – je spremna za serviranje.

Foto: TikTok (@giuliardii) / Instagram (@nourishedwithnatalie)