Journal.rs

Njoke sa limunom su savršen „comfort“ obrok. Donosimo brzinski recept

Kada je italijanska kuhinja u pitanju, gotovo da ne postoji jelo koje ne volimo. Od klasika kao što su pizza i paste, do caffè leccese i tiramisua. Mnogo je italijanskih jela koje ne samo da volimo, već koja mogu da se pripreme na nove načine i da uz minimalno izmena ili dodataka donesu nešto sasvim novo za vaša nepca. Kada su klasici u pitanju, još jedno jelo je definitivno na toj listi – a to su njoke. Ovo jelo savršeno spada pod categoriju zvanu comfort meal, odnosno tzv. utešni obrok, a koji posebno želimo u jesenjim danima. Ipak, ne odričemo se one letnje svežine – bar ne još uvek. Spoj dva godišnja doba i odličnih sastojaka – njoke sa limunom su naša nova opsesija, a donosimo i recept.

Recept

Za njoke sa limunom biće vam potrebno svega 20-ak minuta i manje od 10 sastojaka. Obrok se sprema brzo i u njemu se još brže uživa, a ove mere dovoljne su da zasite dve do tri osobe.

Sastojci

  • 500 g svežih njoka (kupovnih ili domaćih)
  • 200 ml pavlake za kuvanje (ili slatke pavlake)
  • 30 g putera (oko 2 kašike)
  • 1 čen belog luka, sitno seckan (po želji)
  • Kora jednog neprskanog limuna
  • Sok pola limuna (ili po ukusu)
  • 40 g rendanog parmezana (ili Grana Padano)
  • So i sveže mleveni biber
  • Svež peršun ili bosiljak za serviranje

Što se tiče pripreme, krećemo od njoki.

U velikom loncu zakuvaj posoljenu vodu. Ubaci njoke i kuvaj ih dok ne isplivaju na površinu (obično dva do tri minuta). Kad isplivaju, izvadi ih rešetkastom kašikom i sačuvaj malo vode od kuvanja (oko pola čaše). Zatrebaće ti uskoro.

Potom, prelazimo na pripremu sosa.

U većem tiganju istopi puter na srednjoj vatri. Dodaj beli luk (ako koristiš) i kratko proprži 20-30 sekundi, čisto da zamiriše. Sipaj pavlaku za kuvanje i dobro promešaj. Dodaj koru limuna i malo limunovog soka – probaj i po ukusu dodaj više soka ako želiš jači limunastiji ukus. Posoli i pobiberi. Kuvaj dva-tri minuta da se sos malo zgusne.

Sledeći korak je da spojite sastojke i servirate.

Ubaci skuvane njoke direktno u sos. Potom, dodaj rendani parmezan i ako je potrebno, malo vode od kuvanja njoka da sos postane svilenkast i kremast. Promešaj lagano da se sve sjedini i da se njoke lepo oblože sosom. Na kraju, njoke skloni sa vatre i pospi još malo parmezana i svežeg peršuna ili bosiljka. Možeš dodati i još malo korice limuna na vrh za dodatnu svežinu. Ukoliko želiš, možeš dodati i protein poput piletine ili lososa, a i kašičicu limunovog soka pre serviranja za dodatni kick limuna.