

U danima kada nam nedostaje sunca, jedan od načina na koji možemo da ga prizovemo jeste – u kuhinji. Zvuči pomalo neobično, pa ni mi nismo mislili da je moguće, dok nismo saznali da postoji takozvani „sunčani“ tart sa povrćem. Iako naš prevod francuskog termina tarte soleil možda nije najsrećniji, dovoljno nam je podsticajan da ovaj specijalitet pripremimo te se barem ukusom prisetimo nekih lepših, toplijih dana.
Sastojci
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 2 kašike pesto sosa
- 1 tikvica
- 1 komad mozzarella sira
- sušeni paradajz
- maslinovo ulje
- so
- biber
- parmezan
- svež bosiljak
- pinjoli
- biljno mleko po želji
Priprema
Razvijte lisnato testo na papiru za pečenje u kružni oblik, pa postavite činiju na sredini kako biste sastojke nanosili oko nje. Najpre premažite testo pesto sosom, pa poređajte tikvice sečene na kolutiće, tako što ćete naizmenično ređati povrće i komadiće mozzarella sira. Kada ispunite ceo krug, preko dodajte još usitnjenog sira i sušenog paradajza čitavom dužinom kruga. Prelijte maslinovim uljem. Dodajte začine – bibera i soli – pa narendajte parmezana. Činiju sa sredine zatim pomerite, pa nožem isecite testo na četiri jednaka dela, pa svaku četvrtinu zatim podelite – na isti način kojim biste sekli pizzu. Trebalo bi da sečete tako da dobijete osam jednakih trouglića. Vrhove svakog zatim prevucite sa sredine ka ivicima kruga, pa spojite sa obodima tako da se testo zalepi. Preko otkrivenih delova dodajte pinjole, a po želji možete premazati mlekom kako bi testo pri vrhu dobilo zlatnu boju. Tart zatim pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Uživajte u vašem „sunčanom“ tartu!
Foto: Instagram