Beogradski Agent 011 vodi vas na restoranski festival „Nova Lica“ i otkriva 12 must-visit restorana
Za sve ljubitelje gastronomije imamo lepe vesti. U periodu od 15. do 28. jula Mapa Mag će održati restoranski festival Nova Lica u Beogradu. U toku ove dve nedelje u 12 novih restorana, otvorenih u poslednje dve godine, služiće se specijalni festivalski setovi, koji u punoj meri prikazuju talenat šefova i format konkretnog lokala. Restorani uvršteni u festival Nova lica su krajnje neobični i zanimljivi. U festivalu učestvuju najrazličitiji lokali: od idealnog restorana vojvođanske kuhinje i autentičnog korejsko-japanskog projekta do teksaškog BBQ i veganskog dark-kitchen koncepta sa modernističkom hranom. Neki od učesnika su nam već poznati, jer smo i ranije pisali o njima, ali sada vam predstavljamo svakog od njih.
Osnovni cilj festivala je da pruži građanima i turistima mogućnost da u punoj meri ocene raznovrsnu gastronomsku ponudu novih projekata, pa je zato uvedena jednaka cena za sve festivalske setove — 2000 dinara. Detaljnije o festivalu Nova Lica sledi u nastavku, keep going.
Restoranski festival Nova Lica
Pietra West 65
Ultimativna destinacija ljubitelja pice, koja se nalazi na tri lokacije, Pietra na Vračaru, Pietra u West 65 i među njima i poslednje otvorena Pietra Terazza na Malom Kalemegdanu. Za razliku od prvog lokala na Vračaru (koji se našao na spisku 50 najboljih picerija u Evropi izvan Italije), cilj novobeogradske Pietre je da pruži pun spektar italijanske kuhinje. U ovom prostranom restoranu u Westu 65, možete probati rižoto, pastu, bruskete i lazanju, kao i odlična evropska vina. U okviru festivala tim će spremiti neobični karpaćo, autorsku verziju Wellington Cotto i tart sa sladoledom od manga.
Salaš Zvonko Bogdan
Restoran tradicionalne vojvođanske kuhinje muzičke legende i slavnog vinara Zvonka Bogdana zauzima najvažniji položaj u Beton hali, u Karađorđevoj 2. Lokal je postao ključna tačka prave srpske kuhinje i vina u turističkom delu grada, pritom pruža izvanrednu uslugu. Tim je za festival spremio set od četiri jela, pritom će gosti imati izbor svih jela, osim salate. Na primer, za zakusku morate poručiti ili supu od morke, ili vojvođanski tartar— nije lako!
Bistromat
Fascinantni restoran autorske kuhinje šefa Nikole Kovačevića u Zemunu. Karakterističan je po otvorenoj kuhinji, zahvaljujući kojoj posetioci mogu da posmatraju rad šefa, i modernističkom pristupu klasičnoj francuskoj kuhinji, u kojem se poznavanje klasičnih tehnika i poštovanje tradicija harmonično stapaju sa eksperimentima i savremenim pogledom na kulinariju. Obično leti restoran ne radi, ali je Nikola prekinuo odmor radi festivala. Ne zaboravite da pred dolazak rezervišete sto. Nalazi se u Glavnoj 51, u Zemunu.
In smoke we trust
Jedan od najbolje osmišljenih koncepata u klasteru Gastrošor je teksaški roštilj In Smoke We Trust. Projektom se bave šefovi Marin Rudić i Marko Karac, koji su detaljno proučili američke tradicije spremanja mesa. Na meniju su: brisket, drpano prase, i razni drugi pečeni i dimljeni mesni delikatesi, koji se spremaju u pravom drvenom smokeru. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom i na adresi je Žorža Klemansoa 29a.
Moba Plantbased
Definitivno najinteresantniji dark kitchen koncept u Beogradu, koji je toliko neobičan i zanimljiv da se jednostavno morao naći na festivalu. Moba je veganski projekat, gde od voća i povrća spremaju prava čuda. Tu su burger sa sušenom cveklom fermentisanom u sporama japanskih šitake pečuraka, veganski ćevapi, namazi, domaći hleb i sir. U okviru festivala ovde će vas poslužiti setom sa dimljenim stejkom od lavlje grive i raskošnim pireom sa tartufima. Ovaj krajnje neobičan restoran možete psoetiti na adresi Makedonska 5.
Tisa New Balkan Cuisine
Tim restorana Iva New Balkan Cuisine, koji je zaslužio pohvalu Mišlenovog vodiča, kreirao je projekat Tisa New Balkan Cuisine, prostraniji i elegantniji od prvog lokala. Prelep enterijer kombinuje elemente lofta i minimalističke klasike, a tu je i predivan doručak i konceptualna neobična hrana. Meni koji je šef pripremio za festival dokazuje gorenavedeno. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom i nalazi se na Bulevaru Kralja Aleksandra 129.
Uganda Connect
Restoran ugandske kuhinje u Bulevaru Vudroa Vilsona 8V, sa autentičnom hranom i fascinantnom atmosferom. Verovatno je jedino mesto u Beogradu gde možete istinski da uronite u gastronomsku kulturu Afrike. Prava ugandska kafa, samose i gulaš od zelenih banana matoke — to je set koji definitivno treba okusiti.
TT Asia
Restoran azijske kuhinje na Dorćolu, u ulici Braće Bruh 24, je pravo skriveno blago za one koji znaju da se japanska (i generalno azijska) kuhinja ne svodi na suši i rolnice, iako su ovde odlične. U restoranu TT Asia spremaju, na primer, lepinjice bao, idealni ramen, pad tay, gyoze i još svašta nešto. Posebno bismo izdvojili kolekciju azijskog alkohola i koktele na njegovoj bazi. Jedan od tih koktela — gimlet od jasmina —uključen je u festivalski set.
BOM
Restoran autentične korejsko-japanske kuhinje na Savskom vencu, koji otvorio je bračni par — Korejka Lin i Japanac Sokol. Ovde spremaju kimpabe (korejska verzija rolnica sa pirinčem i raznim filovima), činije, neobične prolećne rolnice i onigiri. Uskoro će se u BOM-u služiti set meni od jela korejske dvorske kuhinje. Nekoliko jela iz budućeg seta možete probati već sada, dok traje festival. Obratite pažnju: restoran ne radi ponedeljkom i utorkom. Možete ih pronaći na adresi Karađorđeva 61.
Notto
Nov-novcat italijanski restoran u samom jezgru Zemuna, Šumadijska 43, gde su osmislili italijansku kuhinju u fjužn formatu. Set koji možete probati u okviru festivala idealno ilustruje taj metod: rižoto Milanese se služi sa kremom od šafrana, parmezana i mesnom redukcijom, pastu sa raguom od hobotnice dopunjava pena od limuna, a tiramisu dobija vazdušastu strukturu zahvaljujući sifon boci.
OVO bistro
Gastronomski bistro u centru grada pun stila, sa tihim unutrašnjim dvorištem, inventivnom kuhinjom, sjajnom vinskom i koktel kartom i doručkom. Elegantnu jednostavnost dopunjuju neobična jela, gastronomske večere srpskih šefova i idealna usluga. U toku festivalskih dana u restoranu OVO ćete moći da probate idealnu letnju salatu od lubenice sa kozjim sirom i grilovani grašak sa španskom hamon šunkom. OVO bistro se i ranije našao na radaru Jornal redakcije kao novo mesto u gradu koje spaja italijansku i francusku kuhinju. Obavezno ga posetite u Svetogorskoj 17.
Geum
Jedno od najperspektivnijih otvaranja ovog proleća. U restoranu kod Botaničke bašte, u Takovskoj 45a, sa suzdržanim skandinavskim enterijerom spremaju eksperimentalnu i jako ukusnu hranu, prateći princip lojalnosti i ekologije. Meni se menja skoro svake nedelje, ali za Restoranski festival Nova Lica je šef Ivan Severov smislio zaista neobičan set: raskošni tartar sa čipsom od krompirove kore, odrezak od karfiola sa kremom od limunove kore i musom od belog luka, kao i neobični sladoled od kora hleba sa slanom karamelom.
Foto: Konstantin Kondrukhov / Flow festival, Inatagram: @kostyakondrukhov