Vodimo vas u tri beogradska restorana gde se jede najbolja pizza
Vodimo vas u tri beogradska restorana gde se jede najbolja pizza

Vodimo vas u tri beogradska restorana
gde se jede najbolja pizza

Podele su mentalitetu našeg naroda jedan vrlo poznat i srodan pojam. Čini nam se da je to neka konstanta koju kao po default-u dobijamo po rođenju. Od onih desnih ka levima, od onih koji biraju severnu tribinu do onih koji isključivo sede na jugu, od Dorćolaca do Vračaraca. Podele su nam prosto u krvi.

Vrlo često smo i mi sa malo pacifističkijim pristupom života sami deo njih, ali u slučaju hedonizma, e tu živimo pod sloganom: Dajte nam sve!

Zato ni ne čudi da je ovaj dobro uigrani Team pasta u gastro svetu poznat / i priznat / ujedno i kao Team pizza. Iako u više od pedest posto slučajeva Meni kartu ni ne gledamo, već samo pogledom pratimo sekciju home made pasta, lagali bismo ako bismo rekli da nam nekad taj miris testa koji se peče u peći ne pomuti čula pa kelner i od nas čuje: Ovog puta nama ćete jednu Margaritu.

Stoga vas danas u gradskom điru vodimo na mesta gde se gustira upravo najbolja pizza. I gde podele ne postoje. Već samo spajanje. Spajanje čula mirisa i ukusa, koktela i Margarite, vina i smeha …….…………. / dodati po izboru

E M M A.

U ušuškanom delu Donjeg Dorćola u Ulici Braće Baruh doselio se prošle godine jedan nadasve elegantan i harizmatičan restoran pod nazivom Emma. Restoran Emma je mesto koje ujedinjuje ono najbolje od svega što volimo, divan enterijer, dobre koktele i fenomenalnu gastro ponudu sa akcentom na pizzu. Ponuda Emma pizza je veoma raznovrsna i raznolika. Od onih klasičnih vrsta do pizza koje kombinuju sastojke za koju na prvu nikada ne bismo rekli da mogu imati tako dobro ukus.

Emma nam otvara vidike za pojam tradicionalne pizze i uvodi nas u svet pizza Contadina, pizza Foresta, pizza Spes. Naša kvota je pala i od kad smo probali prosto uvek igramo na Forestu.  Mozzarela fior di latte, vrganji, grana Padano, ulje belih tartufa…  Luch break samo što je prošao, a mi već čekamo da sat otkuca 17h i da se počastimo ovom Emminom hedonističkom zvezdicom.

 

@pizza_emma
@pizza_emma
@pizza_emma

Jednostavno je. Četvrtak je, vreme je grozno, a nama je tih nekoliko kalorija više potrebno za dnevnu dozu sreće.

Second fav thing ovog restorana je brunch koji vikendom obožavamo. Od fenomenalnog doručka i brunch-a, preko home made pasta i pizza. Pa sve do deserta i koktela. U Emma restoranu ima baš ono što nama treba: a to je svega! Stoga prošetajte do Dorćola i upoznajte se sa Emminim gastro rečnikom. Ne sumnjamo da će vam se dopasti.

P I E T R A.

Da li ste znali da u Beogradu postoji mesto koje je svojevrsna kombinacija istočnog Menhetna i Napulja, odnosno juga Italije. O daa. Zvuči nemoguće, ali postoji. Zove se Pietra i sedište mu se nalazi u srcu Vračara, u Kumanovskoj 6. Da je kombinacije večitog klasika tradicionalne italijanske pizze i modernih koktela good choice, pravi primer i potvrda je upravo Pietra.

@pietra_belgrade
@pietra_belgrade

Pietra je specijalizovana za pravljenje napoletanskih pizza, a ujedno je jedan je od najboljih koketel barova u gradu. U ovom restoranu chef pizzaiuolo Goran Abramović se pobrinuo da svojim gostima servira ono najbolje što regija Napoletana ima da ponudi. Stoga se svaka Pietra pizza pravi od najkvalitetnijih sastojaka. I priprema po originalnoj tradicionalnoj italijanskoj recepturi. Zanimljiva činjenice jeste da se chef Goran Abramović može pohvaliti da je tvorac pizze koja je u Italiji osvojila 37. mesto u kategoriji nagrade za 50 najboljih pizza u Evropi. Stoga naša amaterska hedonistička recenzija pada pred kompetencijom ovog majstora. I ne ostavlja nam ništa više nego da sa vama ličnu podelimo njegovu preporuku Pietra pizza. To su Pizza Margarita, Pizza Stracciatella i Proscuitto con Burata.

@pietra_belgrade

Pored pizza koje su svojevrsni gastro art u tanjiru, Pietra se može pohvaliti i jednako dobrom selekcijom koktela. Koketal majstor Lazar Ružić vas poziva da ako želite osećaj Italije uz svoj odabir napoletanske pizze kombinujete koktel Veneziano. Ako ste ipak za čistu egzotiku probajte koktel Jungle Bird. Za one iskusnije i hrabrije koji vole jaču dozu alkohola, predlaže koktel pod / logičnim / nazivom Penicilin. Osvežavajuć. Lep. Jak. Muževan. Baš sve ono što želimo od muškarca, ovaj, od koktela. Kad na ovu ponudu dodamo i savremeni enterijer projektovan u eclectit art deco stilu koji odgovara publici sa istančanim dizajn umetničkim ukusom / mi to svakako jesmo / znamo da sledeći poziv na jedan Penicilin nikako nećemo odbiti.

@pietra_belgrade
@pietra_belgrade

C O M M U N A L E.

Da je pizza uvek a good choice to svi znaju. Da kad je nešto dobro to prosto ne treba menjati naša je vodilja kada je restoran Communale u pitanju. Bilo da je reč o pasti, pizzi, apertivu ili laganoj večeri uz vino, restoran Communale je adresa kojoj se uvek vraćamo.

Jednostavno sve što dolazi iz Communale kuhinje odiše izuzetnim kvalitetom, a taj spoj Mediterana i  Italije se ogleda u svakom segmentu ovog restorana. Stoga, ne čudi da je većini ljudi pizza prvi izbor zbog kog biraju ovaj kultni beogradski restoran.

 

@comunale_bg
@comunale_bg

Nama kao fans no. 1 vegeterijanskih pizza odabir pada na pizza Speck Monte Veronese.  Za one koji ipak preferiraju protein, preporuka koja dolazi iz kuhinje je, logično Pizza Comunale. Big recommendation ide i fokaćama, a s obzirom na veličinu porcije ne čudi da je mnogima Communale Focaccia al Pomodoro ili Focaccia di Capra vrlo često i odabir glavnog jela. Još kad uz to dodamo onu čašu / ili dve / Malvazije vrlo lako savsku promenade zamenimo rivom, a Savu morem.

@comunale_bg
@comunale_bg

Nepretencioznost ambijenta koji je u isto vreme otmen i prijatan je karta više zbog koje često, u toku radne nedelje, odlučimo da se spustimo do Beton Hale i užvamo u prelepom pogledu na reku. Ili u minimalističkom enterijeru ovog prostora. Sve navedeno potvrdjuje i mantra Communale tima da je ovo mesto gde jedete. Gde otkrivate iskustva. Gde uživate. A mi na to samo dodajemo i mesto kojem se iznova rado vraćamo.

 

@comunale_bg
@comunale_bg
@comunale_bg

ph. Instagram

/ /@pizza_emma   / / @pietra_belgrade   / /@comunale_bg

Učitati još
Zatvori