Imamo recept za mak tortu sa stevijom
Imamo recept za mak tortu sa stevijom

Imamo recept za mak tortu sa stevijom

Postoje recepti koji nas instant motivišu da ih napravimo, čak i kada nismo imali to u planu. Recept za mak tortu je jedan od tih. Naročito kada znamo da ga potpisuje Dajana Švraka Milutinović, magistar farmacije i master ishrane i suplemetacije koja stoji iza Instagram naloga @dashinasuperhrana na kom aktivno deli recepte i savete o zdravoj ishrani.

Dajanine recepte prati skoro pedeset hiljada ljudi, a kako i sama kaže cilj joj je da zdravijim odabirom namirnica u ishrani podigne svest o zdravlju i značaju prevencije. A kako smo i mi sami često u potrazi za zdravim, a brzim i lakim za pripremu opcijama, tako, ovog puta, donosimo njen recept za mak tortu sa stevijom za samo dvadeset minuta.

Koko mak torta

Sastojci za koru:

100g sirovog badema
100g ovsenih pahuljica
Stevija (zasladite po ukusu)
1 kašika kokosovog ulja
3 do 5 kašika vode

Priprema:

Sve povežete u secku ili blenderu i formirate koru u malom kalupu za torte (na slici je korišćen prečnik od 18cm)

Sastojci za fil:

250g maka
100g kokosovog brašna
Stevija (zasladite po ukusu)
3 dl biljnog mleka

Priprema:

Mak sameljete u brašno, prepabcite u šerpu, sipajte biljno mleko, dodate steviju kuvate kratko i dodate kokos. Celu smesu razmažete po kori u kalupu i pustite da se ohladi. Po želji ukrasite sa pečenim kokosovim listićima.  Javite utiske kada isprobate.

Koko mak torta
Koko mak torta

Savet plus: Osim što je u poslednje vreme postao predmet obožavanja mnogih, mak ima mnogo zdravstvenih pogodnosti o kojima se ne priča dovoljno. Bogat je hranjivim sastojcima, uključujući vlakna, belančevine, kalcijum, magnezijum, fosfor i bakar, kao i nezasićenim masnim kiselinama. Posebno se ističe linolna kiselina i oleinska kiselina, koje su važne za resorpiciju vitamina, kardiovaskularni sistem i upalne procese. Pomaže i kod opuštanja mišića, oslobađa od stresa, pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti. Sadrži i cink, koji je važan za održavanje zdrave kože jer pomaže u smanjenju upala i akni, a takođe pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena u koži.

Foto: Dajana Švraka Milutinović

Učitati još
Zatvori