Fokača je među najpopularnijim jelima ove jeseni, a mi smo pronašli recept koji jedva čekamo da isprobamo
Fokača je među najpopularnijim jelima ove jeseni, a mi smo pronašli recept koji jedva čekamo da isprobamo

Fokača je među najpopularnijim jelima ove jeseni, a mi smo pronašli recept koji jedva čekamo da isprobamo

Nakon što je Pinterest u avugstu objavio izveštaj koji je sumirao trendove za predstojeću jesen, postalo je jasno šta će obeležiti ovo godišnje doba. Kada je reč o hrani, među trendovima su se našla minijaturna jela kao što je – na primer – mini tiramisu. No, sudeći po ovom izveštaju, tokom jeseni će se ponovo na samom vrhu naše must-try liste naći i fokača – italijanski hleb koji je poznat po hrskvoj kori i bogatom ukusu. Ako još uvek niste pokušali da napravite ovu vrstu hleba kod kuće, dobra vest je da recept za fokaču ne može biti jednostavniji.

U (gastro) fokusu: Recept za fokaču

Iako na prvi pogled deluje kao da je proces pripreme komplikovan, fokača može da se napravi vrlo lako. Štaviše, u pripremi je porebno samo nekoliko ključnih sastojaka. Recept smo pronašli na Instagram profilu @fvlyacelik i on nam je – zbog krajnjeg izgleda – privukao pažnju na prvi pogled. Ukusan hleb koji bez previše truda može da postane glavna zvezda svake trpeze? Mi kažemo: Yes, please! 

Stoga, ako želite da napravite fokaču prvi put, predlažemo da sledite ovaj recept. U nastavku donosimo spisak svih sastojaka koji se koriste u pripremi, kao i korake na koje bi trebalo da obratite posebnu pažnju.

Sastojci

  • 500g brašna
  • 325ml vode
  • 7g suvog kvasca
  • dve kafene kašike šećera
  • dve kafene kašike soli
  • tri supene kašike maslinovog ulja
  • čeri paradajz
  • praziluk
  • bosiljak
  • morska so

Priprema

Sjedinite suvi kvasac, šećer i vodu. Nakon deset minuta, dodajte brašno, so i maslinovo ulje, te mesite sve sastojke oko deset minuta. Ostavite testo da naraste – za to će vam biti potrebno oko sat vremena. Nakon toga, testo rasporedite na pleh. Na vrh stavite maslinovo ulje i morsku so, a prstima napravite rupice u testu.

Fokaču dekorišite čeri paradajzom, prazilukom i bosiljkom, a to učinite na način da kao rezultat dobijete dekoraciju u obliku trešnjica. Hleb pecite oko 20 ili 25 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni.

No, fokaču možete da dekorišete na bezbroj načina – a to je jedan od glavnih razloga zbog kojih obožavamo ovu italijansku vrstu hleba. Stoga, ako tragate za dodatnom inspiracijom kada je reč o dekoraciji, predlažemo da isprobate i recept za fokaču sa ruzmarinom. Pored toga, isprobajte i recept za fokaču sa bundevom, kurkumom i žalfijom.

Učitati još
Zatvori