Fokača – italijanska vrsta hleba u kojem ćete uživati ovog leta
Fokača – italijanska vrsta hleba u kojem ćete uživati ovog leta

Fokača – italijanska vrsta hleba u
kojem ćete uživati ovog leta

Ako planirate da vaš odmor provedete negde na obali Italije i uživate u njihovoj bogatoj gastro ponudi, možete dobiti mali preview toga, tako što ćete pripremiti fokaču kod kuće. Fokača je italijanska vrsta hleba, koja se po načinu pripreme razlikuje po tome što je njeno testo začinjeno  maslinovim uljem, začinskim biljem, i ponekad povrćem. Ne preterujemo kada kažemo da pravljenje fokače zahteva nultu veštinu. Ako ste početnik u kuvanju, ovo je pravi recept za vas.

Sastojci:

500 g oštrog brašna

7 g sušenog  kvasca

350-400ml mlake vode

2 kašičice fine morske soli

5 kašika maslinovog ulja, plus dodatak za pleh i za posluživanje

¼ male gomile ruzmarina, ubranih grančica

Postupak

Sipajte brašno u veliku posudu za mešanje. Umešajte kvasac u jednu stranu brašna, a so u drugu, zatim sve pomešajte. Ako se pitate zašto je bilo potrebno ovo početno razdvajanje, razlog tome jeste da bi kvasac uspeo da deluje, kako bi testo naraslo.

Napravite udubljenje u sredini brašna, zatim 2 kašike ulja i 350-400 ml mlake vode, dodajući postepeno dok ne dobijete malo lepljivo testo. Kako se testo ne bi lepilo za radnu povšinu, sipajte malo brašna i testo stavite na nju, stružući po ivicama činije. Mesite 5-10 minuta dok vam testo ne postane mekano i manje lepljivo. Stavite ga u čistu činiju, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 1h dok se ne udvostruči. Pleh koji bi bio najbolji za ovo jeste onaj u obliku pravougaonika. Nauljite ga, a zatim testo razvucite dovoljno da prekrije pleh. Sve to opet pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite još 35-45 minuta da odstoji.

S obzirom da je ovaj način pripreme jako zahvalan, imate vremena i da napravite predah, kako bi se odmorili ili završili neke druge obaveze.

Kada je testo dovoljno naraslo, zagrejte vašu rernu na 220C/200C. Dok se rerna greje, na testu napravite male rupe, kako bi grančice ruzmarina stavili u njih. I za sam kraj, pomešajte 1½ kašike maslinovog ulja, 1 kašiku vode i ljuskavu so i pokapajte hleb.

Pecite 20 minuta dok vaša fokača ne dobije zlatnu boju. Možete ga dodatno preliti sa 1-2 kašike maslinovog ulja. Isecite na kvadrate i et voila! Vašu fokaču možete servirati toplu ili hladnu, a po želji možete i dodati neku vrstu povrća, kao što je paprika, crveni luk ili masline.

Uživajte!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori