Kremasti raj: Imamo recept za čizkejk sa jabukama kom nećete odoleti
Kremasti raj: Imamo recept za čizkejk sa jabukama kom nećete odoleti

Kremasti raj: Imamo recept za čizkejk sa
jabukama kom nećete odoleti

Popularna poslastica čizkejk može se napraviti na više različitih načina. Za koju god verziju da se opredelite, njegov ključni sastojak je onaj po kom je i dobio naziv – krem sir. Sa obzirom na to da ovom kolaču ne možemo da odolimo, tokom letnjih dana isprobali smo čizkejk sa breskvama, a nešto kasnije i čizkejk sa kokosom i belom čokoladom. Ovaj put, opredelili smo se za verziju koja će svaku prostoriju vaše kuće ispuniti autentičnim i neodoljivim mirisom, i to zahvaljujući specijalnim sastojcima. Dakle, na današnjem meniju – kremasti čizkejk sa jabukama i, naravno, malo cimeta.

Sastojci


01. Kora

  • 300g mlevenog keksa
  • 150g istopljenog putera

02. Smesa za posipanje

  • 55g istopljenog putera
  • 50g brašna
  • 50g smeđeg šećera
  • 20g ovsenih pahuljica

03. Preliv od jabuka

  • tri jabuke
  • 50g smeđeg šećera
  • kafena kašika cimeta
  • dve kafene kašike kukuruznog skroba

04. Beli fil

  • 690g krem sira
  • 75g šećera
  • 100g grčkog jogurta
  • dve kafene kašike ekstrakta vanile
  • pola kafene kašike cimeta
  • malo mlevenog đumbira
  • malo muskatnog oraščića
  • tri jajeta

Priprema


Pomešajte mleveni keks i istopljeni puter sve dok ne nastane kompaktna smesa. Ona će vam poslužiti kao podloga, odnosno kora na koju ćete potom ređati ostale slojeve. Sve što je potrebno jeste da ju rasporedite ravnomerno na tepsiju kružnog oblika koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. A dok pripremate ostatak slojeva za čizkejk, koru ostavite u frižideru.

Smesu koju ćete staviti na vrh čizkejka dobićete tako što ćete u činiji sjediniti istopljeni puter, brašno, smeđi šećer i ovsene pahuljice. Nakon toga, pripremite preliv od jabuka tako što ćete jabuke koje ste prethodno isekli pomešati sa smeđim šećerom, cimetom i kukuruznim skrobom. To učinite na vatri srednje jačine, sve dok ne nastane tekstura nalik na džem.

Na kraju, pripremite beli fil. Sjedinite krem sir, šećer, grčki jogurt, ekstrakt vanile, cimet, kao i malo đumbira i muskatnog oraščića. Koristeći spatulu, izmešajte sastojke dok ne nastane kremasti fil, a potom dodajte tri jajeta. Ipak, dodajte jedno po jedno, uz konstantno mešanje između svakog dodavanja.

Na ohlađenu koru sipajte beli fil, a na njega dodajte skuvane jabuke. Učinite to vrlo pažljivo kako kriške ne bi potonule. Naposletku, dodatno izmrvite smesu od smeđeg šećera i ovsenih pahuljica na vrh čizkejka. Pecite kolač na 180 stepeni oko sat vremena. Ostavite kolač u frižideru najmanje šest sati, ali idealno bi bilo da odstoji na hladnom preko noći. A nakon toga, spreman je za serviranje.

@teakandthyme
@teakandthyme

Foto: Instagram @teakandthyme

Učitati još
Zatvori