Napravite vegansku opciju mesa od brašna i vode
Napravite vegansku opciju mesa od brašna i vode

Napravite vegansku opciju mesa
od brašna i vode

Popularna kontent kreatorka, Ana Nikolić, pre samo nekoliko dana za čitaoce našeg portala izdvojila je svoja omiljena veganska mesta u Beogradu. Nešto pre toga, i sami smo vam preporučili naše omiljene restorane sa veganskom i vegetarijanskom kuhinjom. Nakon što smo zaista priredili veliki broj recepata koji bi mogli da vam posluže kao inspiracija, dosetili smo se da smo izostavili ono najosnovinije. Zamenu za meso – seitan. Zato, odmah u startu, ispravljamo taj mini propust i donosimo vam recept kao savršenu zamenu za meso od samo dva sastojka. Za ovu priliku potrebno vam je samo brašno i voda. Recept nam je otkrila inspirativna domaća food blegerka Danijela Birta Čkonjević koja stoji iza Instagram naloga @veganjamcije.

Sastojci:

Brašno

Voda

Priprema:

U jedan kg brašna dodajte oko 600 ml vode i mesite dok testo ne dobije elastičnost. Nakon toga, testo ostavite da odmori i razvije se. Nakon što je testo naraslo, mesite ga u većoj činiji sa vodom kako biste ga saprali. Testi ispirate u više voda dok ne dobijete prozirnu tečnost. Sve ovo radimo kako bi isprali skrob iz brašna i ostavili samo gluten. Oprano testo razvite i upletite u čvorove. Kako bi vaše vegansko „meso“ dobilo ukus koristite omiljene začine kao što su vegeta, so, biber, aleva paprika, beli luk, bosiljak, lovorov list. Začine i testo upleteno u pletenicu krčkajte na tihoj vatri. Primetićete kako vaše „meso“ polako bubri. Nakon što testo nabubri, ostavite ga u frižider da se ohladi. Posle nekog vremena već ćete moći da ga koristite za pripremu omiljenih obroka.

Vege zamena za meso (takozvani „seitan“) napravljen je od pšeničnog proteina. Odlična i jednostavna a opet ukusna opcija za sve one koji ne jedu meso ili poste. Kupovne verzije seitana su prilično skupe, a ukoliko ga pripremite sami, od 1 kg brašna možete dobiti oko 700g seitana. Koristeći začine koje volite možete se igrati ukusima i dobiti razne verzije za sva jela sa domaće trpeze.

 

Foto: Instagram; Pexels

Učitati još
Zatvori