

Matcha je mnogima omiljeni napitak – u to nema sumnje. Bilo da je pravimo kod kuće ili pijemo u nekom od omiljenih kafića, matcha sve brže postaje (globalna) zamena za kafu. Baš zbog toga – zanimljivo je i da se dešava njena nestašica. U poslednjih desetak godina, proizvodnja matche je skočila gotovo dvostruko, a međunarodni trendovi ne pokazuju znakove usporavanja. Dok postoji pretnja da će matcha poskupeti zbog ove nestašice, ipak ne odustajemo od mnogobrojnih načina u njenom uživanju. Tako je ne volimo samo u vidu napitka.
Matcha je secret ingredient brojnih neodoljivih deserta. Mi smo pronašli recepte za soufflé palačinke, kao i tiramisu chia puding sa matchom. Zavoleli smo i matcha banana bread, kao i matcha mus. Zavoleli smo i matcha kukije, a sada ponovo spajamo matchu i belu čokoladu. Pronašli smo ultra-jednostavni, a preukusni desert/užinu. Matcha, jagode i bela čokolada su neodoljivi spoj – a mi donosimo recept.
Evo šta će vam biti potrebno za ovaj recept.
Sastojci:
1 šolja jogurta
1 šolja svežih, iseckanih jagoda
100 g bele čokolade
5 g matche (mača praha)
Krupna morska so (po želji)
Način pripreme:
U činiji pomešajte jagode i jogurt. Dobro promešajte dok se sastojci u potpunosti ne sjedine.
Obložite pleh papirom za pečenje. Kašikom rasporedite 5-6 kašika mešavine jogurta i jagoda i rasporedite ih po plehu.
Stavite u zamrzivač na 1–2 sata.
Otopite belu čokoladu i dodajte mača prah. Mešajte dok smesa ne postane ujednačena i zelena.
Izvadite smrznute gomilice iz zamrzivača i umočite ih u toplu matča čokoladu.
Po želji pospite krupnom morskom solju.
Ovu kombinaciju sastojaka možete jesti i pre nego što je stavite u zamrzivač. Tako spojenu, još uvek tečnu smesu matche i bele čokolade možete ukombinovati uz palačinke, vafle ili tost – i jagode, naravno. Obe varijante su preukusne i uživaćete u svakom slučaju!