Recept dana: Tart uz koji ćete naučiti šta znači kakao procenat u čokoladi
Recept dana: Tart uz koji ćete naučiti šta znači kakao procenat u čokoladi

Recept dana: Tart uz koji ćete naučiti šta
znači kakao procenat u čokoladi

Da li ste se, birajući čokoladu u supermarketu, nekada zapitali šta znači kakao procenat koji ona sadrži? Brojke kao što su 85, 72 ili 55 odsto možda su vam se na prvi pogled učinile neobično ili misteriozno. Ipak, svaki od ovih procenata ima svoje značenje i služi kako bi se napravila distinkcija između različitih vrsta čokolada.

Kakao procenat postoji kako bi se opisalo koliko čokolade zapravo postoji u čokoladi. Drugim rečima, koliko kakao delova postoji u jednoj tabli čokolade. Samim tim, kakao procenat najveći je kod crne čokolade. Kako se povećava procentat mleka ili šećera, kakao procenat postaje sve manji.

Razlika se može osetiti i u najmanjoj kocki, a ovaj eksperiment možete isprobati sa tri čokolade koje poseduju gore pomenute kakao procente. Međutim, njih nakon toga možete iskoristi kako biste napravili čokoladni tart po Instagram receptu [ @andymchef8 ] koji će vas sigurno oduševiti. Ovaj tart pripremićete za manje od sat vremena, a možda će vam upravo on postati novi omiljeni desert.

Sastojci


  • 175g čokolade [ 55% kakao ]
  • 100g čokolade [ 72% kakao ]
  • 25g čokolade [ 85% kakao ]
  • 150g putera
  • pet jaja
  • 150g smeđeg šećera
  • 15g brašna
  • 5g soli

Priprema


Na pari sjedinite puter i čokoladu, a lonac ostavite na ringli sve dok se ovi sastojci u potpunosti ne istope. Konstantno mešajte, a po potrebi smanjite temperaturu. U drugoj posudi izmutite jaja i dodajte smeđi šećer. Nakon toga, sjedinite istopljenu čokoladu sa jajima i šećerom. Dodajte so i brašno, a potom sve ponovo sjedinite dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Smesu sipajte u kalup po želji, a kolač pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Nakon što ste ga izvadili iz rerne, ostavite kolač da se ohladi najmanje četiri sata.

Foto: Instagram / @andymchef8

Učitati još
Zatvori