Take a little coffee break: Gde u Beogradu uzimamo kafu „za poneti“?
Take a little coffee break: Gde u Beogradu uzimamo kafu „za poneti“?

Take a little coffee break: Gde u Beogradu
uzimamo kafu „za poneti“?

Jedna od naših novogodišnjih rezolucija, između ostalog, glasi: Više šetnje, manje sedenja. Složićete se da dosta vremena provodimo sedeći u kancelariji. Ukoliko se pak i viđamo sa prijateljima posle posla, uglavnom biramo kafić ili restoran gde takođe vreme provodim sedeći. Last but not least, čak i kulturni sadržaj konzumiramo sedeći. Sve to navelo nas je da donesemo jednu od mikrolucija [ rezolucije su prevaziđne i nedostužne ] da u 2024. godini više vremena provodimo u šetnji. To ne znači nužno da ovog vikenda idemo na hajking, mada je i to opcija, već da malim koracima činimo veliku promenu. Zato umesto da ispijamo kafu u kafiću, biramo neku od top pet kafeterija u nastavku. Uzimamo coffee to go i započinjemo šetnju – gradom, kejem pored nekih od reka ili idemo na novu too hot lokaciju –  potez od Muzeja savremene umetnosti do SIV-a.

Grab a coffee

Krilatica grab a coffee u svom punom značenju aktivna je nakčešće tek na putovanjima kada želimo da obiđemo grad i vidimo što više znamenitosti dok smo na putovanju. Svoje istinsko značenje je izgubila u gradu u kom živimo, ali Journal tim ima misiju da to promeni[te]. Palimo Journal navigaciju i vodimo vas na mesta gde se služi provereno dobra [ i ukusna ] kafa.

No. 1 | L’espresso

Novi biser među kafeterijama lokalizovao se u Sarajevskoj 75 i na domaću scenu donosi koncept specialty coffee u vidu L’espresso blenda. Poen više ide i na minimalistički a estetični dizajn čaša za kafu za poneti. Volimo kada nova mesta vode računa o svakom detalju, pa čak i ukoliko je samo dizajn repromaterijala u pitanju. Naručujemo flat white sa sojinim mlekom i kroasan. A u ponudi su ceđeni miksovi [ immuno boster dodajemo na order listu ] i proteinski šejkovi [ naš favorit ukus vanile sa dodatkom kakaoa ]. Nakon toga, predlažemo da se ruta nastavi u smeru ka Savskom keju, pa sve do Nebojšine kule.

 

@Lespresso.belgrade
@Lespresso.belgrade

No. 2 | ФУКА

Ukoliko ste sa ove strane reke, Zemunska pijaca je must-stop. Nova gastro maršuta vodi od prvog bread & schwein & champagne mesta poznatijeg po nazivu PreTop, preko must visit street food Koordinata koncepta, Mehurića prvog champagne bar & shop u Beogradu, pa sve do male lokalne kafeterije i pržionice kafe ФУКА. Naša [ idealna ] porudžbina glasi kartki espresso i  @pret_op cookies. Ovde obavezno svratimo kad god smo u prolazu. A često i namenski dođemo po kafu. Šetnju nastavljamo Zemunskim kejem.

 

@fuka_bg
@fuka_bg

No. 3 | Forum

O Forumu smo već pisali kada se otvorio, a ovog puta se na našoj mapi našao iz dva tri razloga. Prvi, služe zaista dobru kafu [ plus: klasični kafeni napici na bazi espresa ]. Drugi osim kafe imaju u ponudi i kombuča i zanatska piva. Treći [ i u ovoj gastro turi najslađi razlog ] Modla 180°C  poslastice. A svi znamo koliko Journal voli Modline poslastice. Lokal je pre svega prepoznatljiv i po enterijeru: minimalistički dizajn u kombinaciji sa retro vajbom, ovu dorćolsku lokaciju čini neizostavnom.

@myfavoritefoodisfood
@forum.beograd

No. 4 | kafograf

Na adresi Bulevar despota Stefana 81, smestio se lokalni biser kada je reč o pržionicama kafe. Iako simboličan naziv @kafograf donosi storiju o kafi, u ponudi su i čajevi, kakao, smoothie, voda i skroman izbor alkoholnih pića. Smešten na ćošku ulice, savršen je spot to take coffee with you, a jednako ga volimo i u proleće kada baš tu hvatamo prve zrake sunca. Osim kafeterije, ovaj lokal je i mali umetnički izložbeni prostor.

@kafograf
@kafograf

No. 5 | Single Origin

Nakon centra grada i donjeg Dorćola, idemo na Vračar. Adresa: Makenzijeva 47-49 gde se nedavno otvorila još jedna kafeterija. Reč je o kafeteriji koja je takođe fokusirana na specialty coffee ponudu. Osim bogate ponude sjajne kafe, ovde nas je privukao i enterijer po uzoru na svetske kafeterije. Moderno, sa elementima industrial stila. U ponudi je pet-šest različitih Single Origin zrna kafe iz celog sveta, a za one koji vole filter kafu, u ponudi je V60 filter kafa.

@singleorigin.bg
@singleorigin.bg
Učitati još
Zatvori