Interior inspo: Stan u Novom Sadu sa spavaćom sobom kakvu još niste videli
Interior inspo: Stan u Novom Sadu sa spavaćom sobom kakvu još niste videli

Interior inspo: Stan u Novom Sadu sa
spavaćom sobom kakvu još niste videli

Novi Sad je grad koji se neretko nalazi na našim must-see i must visit listama. Zbog specifičnog spoja urbanog i tradicije, te sjajne gastronomske ponude, iznova biramo da vikend ili popodne provedemo baš u njemu otkrivajući sve čari Srpske Atine. Istražili smo njegovu slatku stranu, izdvojili mesta koja osvajaju konceptom i sjajnim koktelima. No, ovog puta, naša pažnja usmerena je na uređenje enterijera i jedan stan koji se nalazi upravo u Novom Sadu, a koji nas je na prvi pogled osvojio spojem kreativnosti, estetičnosti, praktičnosti i udobnosti. U nastavku donosimo priču o njemu.

Mali stan sa zanimljivim dizajnom

Stan ima 39m2 i nalazi se u Novom Sadu na Limanu 3, planski izgrađenom gradskom naselju sedamdesetih godina. Svaki blok ima uređene zelene površine s terenima za sport i dobru povezanost s ostalim delovima grada, posebno ako uzmemo u obzir sve razvijeniju biciklističku infrastrukturu.

Na projektu je radio Cherry Art Hub, studio za projektovanje i dizajn enterijera iza kojeg stoje Nevena i Bogdan koji su s nama podelili sve zanimljivosti oko ovog stana. Kompletno renoviranje stana je trajalo dva meseca, dok im je za izradu samog koncepta i projekta bilo potrebno oko mesec dana.

Ideja koja nas je inspirisala da radimo zajedno proizlazi iz zajedničkih vrednosti i odnosa prema prostoru, rekli su. Nevena je osnovala studio 2018. godine, a Bogdan se pridružio 2020. godine.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (10)

Spoj funkcionalnosti i estetike

U društvu često postoji predrasuda da život u manjem stanu podrazumeva ograničenje slobodnog prostora i aktivnosti, povezujući to s financijskim poteškoćama. Verovanje da veći broj soba automatski donosi veći komfor često utiče na percepciju vrednosti nekretnine. Ipak, kao i ovaj kreativni dvojac, slažemo se sa činjenicom da kvalitet i vrednost stana ne zavise isključivo od kvadrature.

Njihova vizija u uređenju enterijera leži u beskompromisnom ispunjenju svih životnih aktivnosti korisnika, uz očuvanje prostora. Pre svega, važna je funkcionalnost, a pri tome se misli na pažljivo planiranje prostora koje omogućava efikasnu cirkulaciju i neometano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Bez obzira na veličinu stana, težimo stvaranju kvalitetnog životnog prostora prilagođenog potrebama ljudi, koji podrazumeva udobnost i praktičnost. Naš cilj je promovisanje ideje da veličina stana, odnosno „nedostatak kvadrata“, ne mora nužno da znači žrtvovanje komfora, već da može da rezultira pametnim oblikovanjem prostora prilagođenog savremenom načinu života.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (9)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (7)

Važnost organizacije

Preklapanje funkcionalnih celina i prepoznavanje potencijala čak i u nedostacima prostora za Nevenu i Bogdana predstavljaju ključnu inspiraciju u dizajniranju. Mali stanovi, sa svojim ograničenjima, pružaju izazov koji podstiče kreativnost i inovacije. Kroz fleksibilnost, stvara se dobro organizovan životni prostor bez nepotrebnih prepreka. Krajnji cilj jeste stvaranje osećaja prostranosti i produktivnosti unutar ograničenog prostora, što je dobro vidljivo i u ovom novosadskom stanu.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (1)

Ogledalo kao središte stana

Svi materijali su odabrani tako da se naglasi podela između funkcionalnih celina. Komadi nameštaja se ili stapaju u novu sredinu ili služe kao detalj koji se ističe bojom i teksturom. Konkretno, ono što povezuje čitav stan je mikrocement na podu. Spavaća soba je oblikovana uz korištenje šperploče, materijala koji svojom teksturom i bojom pruža osećaj prirodnosti.

Ogledalo na ormaru, koji deli ulazni deo od dnevne sobe, ne samo da stvara osećaj većeg prostora već i reflektuje svetlost i zelenilo spolja. U kuhinji su kombinovane dve ploče – hromirana i kvarcna. Hromirana ploča je u istoj ravni i materijala kao sudopera, što omogućava lakše održavanje mokre zone, dok se kvarc svojom čvrstoćom i kompaktnošću dobro pokazao za deo koji se odnosi na pripremu i konzumiranje hrane.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (15)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (2)

Zanimljiv koncept stana

Funkcionalna ideja celog stana savršeno je oblikovana pomoću jednostavnih detalja. Budući da svojom organizacijom postavlja pitanje o načinu na koji razmišljamo o životnom prostoru i dizajnu stambenih jedinica, stan u celini je pravo umetničko delo. Svaki aspekt prostorne organizacije postaje deo sveobuhvatnog koncepta koji podstiče razmišljanje o pažljivom pristupu projektovanju stanova i njihovoj ulozi u našim životima.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (4)

Spavaća soba koja spaja ceo stan u jednu celinu

Jedna od posebnosti svakako je spavaća soba. Specifičnost spavaće sobe ogleda se u konceptualnoj organizaciji kojom se postižu različite senzacije tokom celog dana. Spavaća soba predstavlja granicu između najizloženijeg i najintimnijeg dela stana, dok ona sama pripada i jednom i drugom prostoru, odnosno jednom ili drugom. Prostor u celom stanu je organizovan prema dinamici različitih nivoa intimnosti. U ovom kontekstu, organizacija prostora postaje jezik koji opisuje odnose između različitih delova prostora, istražujući povezanost kroz raspored prostornih celina.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (9)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (8)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (14)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (6)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (3)

Jednostavni i efektni detalji

Kada je reč o konkretnim detaljima u stanu, izdvojili bismo pokretni sto, tepih Spash, sliku Plavi Turban i terrazzo umivaonik kao ključne komponente koje dodatno naglašavaju autentičnost ovog stana.

Transformacijski, pokretni sto dizajniran je tako da je, onda kada se ne koristi, smešten unutar dugačke niske komode, ostavljajući slobodan prostor. Ovaj višenamenski element lako se transformiše u radni sto, kao i u trpezarijski sto za četvoro ili šestoro ljudi. Ovakav pristup pruža efikasno korištenje stambenog prostora bez gubitka komfora.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (5)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (6)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (7)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (13)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (16)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (8)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (11)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (4)

Prostor koji odiše prozračnošću

Slika našeg prijatelja, umetnika Vladimira Komarice naziva Plavi Turban, nosi sa sobom umetnički pečat, prožet čitavim višemesečnim performansom. Isto tako bismo izdvojili dva tepiha koja je dizajnirao i izradio naš prijatelj Nenad iz Vuno Dizajna, rekli su nam Nevena i Bogdan. Tepih svojim živopisnim uzorkom dodaje  posebnu svežinu u prostor ispunjen neutralnim bojama.

Terrazzo umivaonik ima poseban značaj za ovaj dvojac jer su i sami prošli kroz ceo proces njegove izrade. Počevši od izrade kalupa i reciklaže stakla koje je korišćeno u izradi, pa do samog izlivanja, svaki korak je bio rezultat njihovog ličnog rada i posvećenosti.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (12)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (2)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (5)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (1)

U širem kontekstu stambenog prostora, jedna od prednosti svakako je orijentacija stana prema dvorišnom parku. Drugi ključni element, koji ne samo da oslobađa životni prostor od suvišnosti već i konceptualno oblikuje iskustvo stanovanja, jeste postojanje zajedničkog skladišta za bicikle unutar same zgrade. Skladište postaje značajno u ovom kontekstu jer predstavlja prvu tačku spajanja privatnog i zajedničkog, prelazeći granicu između javnog i intimnog. Ovaj konceptualni spoj dodatno obogaćuje dinamiku stambenog prostora.

Foto: Relja IvanićCherry Art Hub, Instagram (@cherryarthub)
Preuzeto: journal.hr

Učitati još
Zatvori