Lampe u obliku pečurki ponovo su u trendu – evo gde ih možete nabaviti
Lampe u obliku pečurki ponovo su u trendu – evo gde ih možete nabaviti

Lampe u obliku pečurki ponovo su u trendu
– evo gde ih možete nabaviti

Ljubitelji starinskih vintage komada nameštaja i predmeta iz second hand trgovina napokon će doći na svoje, jer, čini se kako će ove godine u središtu pažnje biti upravo takvi detalji. Bude li 70-e godine i u vama nostalgiju ili pak jedan poseban topli osećaj, vreme je da prostoru date novu dušu. Brojni dizajneri enterijera inspiraciju crpe upravo iz ovog vremena koje je označilo veliki prelaz od minimalističkog uređenja prema eklektičnom stilu koji izgleda savršeno.

Sedamdesete su bile godine promena i revolucija u svetu dizajna enterijera. Ovo doba donelo je hrabar i jedinstven pristup uređenju koji je ostavio trajan uticaj na industriju. Stil uređenja u 70-ima bio je usmeren na prihvatanje odvažnih i živih boja, geometrijskih uzoraka i mešavine tekstura i materijala.

Statement detalj u uređenju enterijera

Osim ovog stila, jedan od ovogodišnjih trendova svakako je svetli i osvetljen ambijent. Prirodnu svetlost možete maksimalno povećati shemom svetlih boja i reflektujućim površinama, poput ogledala i svetlucavih detalja. Statement detalji poput stone lampe zanimljivog oblika i dizajna svakako su središnje tačke svakog enterijera. Ono što svakako valja istaknuti jeste činjenica kako ćemo ove godine izbegavati glavna svetla u noćnim satima, a romantična rasveta poput stonih lampi igra glavnu ulogu. Osim što ove lampe stvaraju posebnu atmosferu, prostor izgleda elegantno i intimno.

Zanimljivi oblici i povratak estetike 70-ih

Stone lampe u obliku pečurki svakako su doživele svoj veliki povratak. Čiste, zaobljene linije, dašak estetike 70-ih godina, razigranost, neretko efektan kolorit, sve to čini ih neodoljivim detaljima koji mogu krasiti određeni kutak vašeg doma.

Naime, ovakve lampe dodaju dašak glamura i nostalgije, čineći prostor romantičnijim, udobnijim i intimnijim. Osim toga, to je jedan od ovogodišnjih trendova uređenja koji je najlakše uključiti u svoj enterijer.

Mushroom stona lampa

U ponudi ima pregršt simpatičnih modela koji ćete lako uklopiti u svaki prostor. Iako na njih ne možete računati u domenu osnovne rasvete, ove stone lampe sjajno su rešenje za određene kutke u domu u kojem vam treba dodatna rasveta. Ipak, njihova najveća posebnost jeste definitivno oblik specifične senke, u obliku pečurke (tzv. mushroom stona lampa). Ovakve lampe dolaze u različitim bojama i materijalima pa se lako mogu uklopiti u svaki prostor.

Za dizajn ove simpatične lampe zaslužan je Giancarlo Mattioli. Uspešni italijanski dizajner poznat je po dizajnu stone lampe Nessino za brend Artemide, najprodavanije lampe 70-ih godina, svevremenskog dizajna, a koja je ponovo doživela veliki povratak u uređenju enterijera. Svetiljka Nessino dolazi u tri boje – narandžastoj, beloj i crvenoj, a sada je preplavila društvene mreže. Važno je spomenuti kako je postala deo kolekcije Muzeja moderne umetnosti u New Yorku i drugih prestižnih muzeja. Bilo kako bilo, u nastavku smo izdvojili nekoliko sličnih modela po prihvatljivijim cenama.

Nessino, lampa u obliku gljive (1)
AMAZON
Nessino, lampa u obliku gljive (3)
ETSY
Nessino, lampa u obliku gljive (5)
ETSY
Nessino, mushroom stolna lampa (2)
TEMU

Tekst je preuzet sa Journal.hr portala

Foto: Instagram (@sansnovazuhause), TikTok, Temu, Amazon, Etsy

Učitati još
Zatvori