Filmovi koje treba da pogledate pre nego što renovirate enterijer vol. 1
Filmovi koje treba da pogledate pre nego što renovirate enterijer vol. 1

Filmovi koje treba da pogledate pre nego
što renovirate enterijer vol. 1

Scenografija jednog filma neizostavni je deo građenja filmske priče i likova, onako kako to predstavljaju drugi vizuelni elementi, od odabira lokacije, preko kostima, do šminke. Samo jedan od argumenata u prilog tome jeste činjenica da svaka prestižna filmska nagrada dodeljuje odlikovanja upravo za uspešne realizacije na ovom polju. U 2023. godini, film Poor Things grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa privukao je pažnju, između ostalog, i zbog kostimografskih, odnosno scenografskih dostignuća, te zasluženo nagrađen Oskarima u obe kategorije. Filmovi koji su zavredili posebnu pažnju na ovaj način postali su inspiracija za uređenje doma u stvarnom životu – zato smo odlučili da izdvojimo one koji mogu biti podsticajni ukoliko planirate renovacije.

Za minimaliste – Parasite (2019)

Scenografija i set dizajn na Oskarom nagrađenom filmu Parasite školski su primer funkcije ovog aspekta filmskog rečnika. Koristeći se elementima enterijera, kreatori su uspeli da predoče socijalno raslojavanje koje se odigrava unutar narativa, između likova i, šire, na nivou južnokorejskog društva. U tome su ponudili i odličan izvor inspiracije za sve one koji trenutno razmišljaju o savremenom, minimalističkom (pre)uređenju doma. Metalne konstrukcije, pravolinijski oblici i minimalna upotreba dekorativnih elemenata iskorišćeni su kao pozornica koja prikazuje odnose između jedne od dve glavne porodice u filmskoj priči. Ujedno, oličenje su savremenih trendova u dizajnu enterijera, s obzirom na materijale i oblike koji su iskorišćeni. Boje su svedene na pastelnu paletu, oscilirajući između sive, crne, bele, braon i bež.

parasite (2019) foto: imdb
parasite (2019) foto: imdb
parasite (2019) foto: imdb

Za eklektičare – Swallow (2019)

Iste godine, nastao je film koji, pak, nudi pregršt inspiracije ukoliko ste skloni eklektičnim principima u uređenju doma. Swallow, za razliku od Parasite, možda neće oduševiti kvalitetom scenarija, ali će se gledanje višestruko isplatiti ukoliko vam ponestaje ideja za odabir raskošnih i raznobojnih primeraka. Od art deco komada, preko mid-century relikvija poput čuvene Cesca stolice, do savremenih dizajna, scenični scenografski prikazi stana u kojem živi glavna junakinja nesumnjivo će ponuditi rešenje za barem jednu od enterijerskih dilema. Bilo da se radi o principima uklapanja naizgled neskladivih oblika do mirenja kontrasnih tonova, Swallow je naš izabrani vodič za eklektiku.

swallow (2019) foto: imdb
swallow (2019) foto: imdb
swallow (2019) foto: imdb

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori