Da li je film „Poor Things“ zaslužan za povratak viktorijanske mode – i velikih naramenica?
Da li je film „Poor Things“ zaslužan za povratak viktorijanske mode – i velikih naramenica?

Da li je film „Poor Things“ zaslužan za povratak viktorijanske mode – i velikih naramenica?

Šta se desi kada filmska moda napusti kadrove i pređe sa platna na piste? Desi se fenomen koji sada primećujemo zahvaljujući filmu Poor Things, koji i dalje kupi pohvale kritike i publike nakon svake projekcije i nominacije. Ukoliko ste među malim brojem onih koji još uvek nisu pogledali novo ostvarenje grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa, ono što je ključno za razumevanje njegove modne priče jeste da se radnja odvija u viktorijansko doba Engleske. Za kostime u koje su odeveni Bella Baxter, koju tumači (sada već višestruko) nagrađivana Emma Stone, Willem Defoe i Mark Ruffalo, između ostalih, kostimografkinja Holly Waddington morala je da rekreira popularne siluete toga doba. Kada je ženska moda u pitanju, to je podrazumevalo i – velike naramenice.

Ako je i bilo sumnji hoće li velike naramenice doživeti svoj veliki (pun intended) povratak, nakon što su njihovi najveći neprijatelji – majice sa golim ramenima – dominirale, sada je svaka nedoumica razrešena. Film Poor Things nesumnjivo je zaslužan što ćemo naredne sezone svedočiti nešto drugačijim krojevima.

Ono što podseća na kraj 19. i početak 20. veka, a onda i na 80-e godine 20. veka, sada postaje obeležje nove stare ere u ženskom oblačenju. S obzirom na to da je inspiracija do sada najčešće dolazila iz ovih bližih nam perioda, povratak referntnim uporištima nešto ranijih epoha može predstavljati uzbudljivo modno putovanje. Tako nešto slutimo i na osnovu onoga što su mnogi već isprobali.

 

@kelley.heyer

OUTFIT DETAILS #poorthingsfilm #poorthings #outfit Outfit 1 -Blouse and skirt-Archival Jill Stuart -Shoes-Circus NY @Circus NY -Purse-For the Ages @For The Ages Outfit 2 -Top-ABL Estudio @Alvaro -Skirt-Vintage -Headband-Sandy Liang @Sandy Liang -Shoes-Circus NY Outfit 3 -Dress-Vintage -Coat-Vintage -Shoes-Vintage Kenneth Cole -Purse-Mietis Studio @Mietis Studio

♬ original sound - Searchlight Pictures

How to: Savršena viktorijanska jakna

Osnovni gradivni element svakog autfita inspirisanog viktorijanskom modom jeste gornji deo velikih naramenica. I dok je to najčešće jakna ili sako, ali se možete poslužiti i košuljama ovakvog kroja. Ono što raduje u povratku ovog trenda jeste što predstavlja jedan od retkih koje bismo smatrali aktivnom promocijom vintage komada.

Iako to ne podrazumeva, tako nešto se implicira činjenicom da upravo takve sakoe i košulje možemo pronaći kod mama ili baka, za koje je ovaj period (ne viktorijanski, već 80-e) predstavljao dominantan način oblačenja.

Učitati još
Zatvori