Filmski maraton: April u Beogradu
Filmski maraton: April u Beogradu

Filmski maraton: April u Beogradu

April je u Beogradu, a mi ga – kako posvećenost i ljubav prema nacionalnoj prestonici (i Zdravku Čoliću) nalaže – uvek obeležavamo na poseban način. Ovog puta, doživljavamo ga na nešto drugačiji način, kroz kadrove koji slave neka njegova minula vremena. Tako se vraćamo u beogradski april, ali nekada ranije, kada je taj isti april – i taj isti Beograd – ipak izgledao, zvučao i živeo se drugačije.

Ljubav i moda (1960), r. Ljubomir Radičević

Ljubav, moda – i Beograd – treba li kome šta više za uživanje u blagodetima malih stvari? Da su ove tri dovoljne, pokazao je Ljubomir Radičević u čuvenoj komediji koja prikazuje glavni grad okupan modnom euforijom kakva je mogla da se desi samo tih 1960-ih. Drugačije se oblačilo, ali i volelo, pa je Ljubav i moda idealan podsetnik ne samo na Beograd drugog doba, već i na društvo koje više ne postoji. O vrednosti ovog filmskog klasika svedoči i činjenica da je Jugoslovenska kinoteka, filmska institucija zadužena za očuvanje domaće filmske baštine, 2016. godine proglasila ovaj film kulturnim dobrom od velikog značaja, uvrstivši ga na listu koja obuhvata ukupno 100 ostvarenja srpske kinematografije.

Crni bombarder (1992), r. Darko Bajić

Burna beogradska prošlost, ma koliko tmurna u mnogim svojim epohama, ujedno je testament o njegovoj hrabrosti, otpornosti i izdržljivosti. U velikoj meri, za njegovu istrajnost „krive su“ generacije mladih koje su negovale vrednost i značaj kulture i otpora onda kada je to bilo najpotrebnije – i najteže. Crni bombarder, romantičan koliko i setan, čak kritičan, film je koji svedoči o iskušenjima i nedaćama sa kojima se susrela jedna generacija mladih, primorana da izgradi sebi bolju budućnost, onda kada se perspektiva za tako nešto činila nedostižnom. Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Žarko Laušević samo su neka od imena koja su tada gradila karijeru na velikom platnu, a koja su nakon toga postala referentna uporišta srpskog glumišta.

Beogradski fantom (2009), r. Jovan B. Todorović

Kada slavimo april u Beogradu, ne možemo, a da ne pomenemo Beograđane koji su ostali upisani u istorijskim knjigama grada. U ovom slučaju, odvajamo vreme za film o jednoj takvoj ličnosti, čija je gotovo mitološka reputacija dodatno obogaćena filmom Jovana B. Todorovića. Beogradski fantom priča je o jednom običnom čoveku, koji se odlučio na krajnje neobičan potez – koji će rezultirati serijom neobičnih noći na gradskim ulicama. Beograđani su tada nestrpljivo iščekivali otkrivanje misterije, podjednako uživajući u egzibicijama mladog, neznanog vozača.

Učitati još
Zatvori