„Strawberry legs“ i kako ih se rešiti ovog leta
„Strawberry legs“ i kako ih se rešiti ovog leta

„Strawberry legs“ i kako
ih se rešiti ovog leta

Leto je uveliko počelo, a sa tim dolaze lepršave haljine, šortsevi i razgolićene noge. Koliko god se radovali da obučemo letnje outfite, sa tim dolazi i onaj tricky part – strawberry legs.

Reč je o estetskom problemu koji je tipičan za mnoge žene. Odnosni se na crne tačkice koje se pojavljuju na nogama, odnosno tamne mrlje koje izgledaju kao semenke na površini jagoda. Otuda dolazi i taj izraz.

Nastaju kada su folikuli dlake ili pore začepljeni prljavštinom, mrtvom kožom ili bakterijama. Tačke obično ne svrbe i ne izazivaju bol. Na nekim tipovima kože su uočljivije od drugih.

Ipak, način na koji izgleda može vas iznervirati ili posramiti, ali strawberry legs su samo začepljene pore koje možete lako sprečiti. Postoji nekoliko načina da se rešite ovog problema i povratite glatkoću i ujednačen ten nogu bez tragova tamnih tačkica.

Kako ovaj problem nastaje?

Koliko god se trudile da nam noge izgledaju savršeno glatko, ipak nekad u tom prevelikom trudu i pogrešimo. Većina žena razvije ovaj problem nakon brijanja ili depilacije. Međutim nekad je uzrok tome osnovno stanje kože ili neka vrsta infekcije. A što je koža svetlija, ove tačkice su vidljivije.

Brijanje

Korišćenje starog, tupog brijača ili brijanje bez kreme za brijanje može da naškodi vašoj koži, uzrokujući opekotine od brijača. A mi vam savetujemo da izbacite brijač iz upotrebe i okrenete se nekim drugim metodama, kao što su depilacija ili epilacija.

Folikulitis

Folikulitis je uobičajena infekcija kože često uzrokovana inficiranim ili upaljenim (otečenim) folikulom dlake. Može nastati usled brijanja, depilacije voskom ili prekomernog znojenja, posebno u vrućim i vlažnim uslovima.

Začepljene pore

Pore su sitne rupice na koži koje oslobađaju ulje i znoj, pomažući da telo vrši termoregulacihu. Ponekad se mogu začepiti bakterijama, mrtvom kožom, uljem ili prljavštinom. A ako ste adolescent koji prolazi kroz pubertet, obično vaša koža proizvodi više sebuma.

Kako ih se rešiti?

Iako nam deluje da nikako ne možemo da ih se otarasimo, ipak postoje načini da se ove mrlje smanje, a i potpuno uklone.

  • Izbegavajte brijanje

Ako je moguće, izbegavajte brijanje nogu. Umesto toga, pokušajte sa depilacijom voskom ili epilacijom. Ove metode mogu biti manje iritantne za kožu i smanjiti rizik od pojave strawberry legs-a. Uostalom, ovo je i dugoročnije rešenje.

 

SMOOTHSKIN Bare+ epilator
  • Piling

Ukoliko niste imale naviku da pripremate kožu za brijanje ili depilaciju, vreme je da počnete. Jedna od najbitnijih stvari jeste piling, jer time uklanjate svu mrtvu kožu što olakšava rast novih dlačica. Takođe, otežava začepljenje pora ili folikula. Kožu možete eksfolirati tako što ćete koristiti četku za telo, ili rukavice koje oslobađaju ulje i prljavštinu iz pora i omekšavaju kožu.

Ziaja - Sugar body scrub - lemon cake
  • Koristite proizvode sa salicilnom kiselinom

Salicilna kiselina je sastojak koji se često koristi u proizvodima za negu kože jer ima sposobnost otvaranja pora i uklanjanja mrtvih ćelija kože. Koristite losione ili kreme koji sadrže ovaj sastojak kako biste smanjili upale i izbelili tamne tačkice na nogama.

 

The Solution - gel za telo sa salicilnom kiselinom
  • Hidratacija

Vlažna koža je zdrava koža. Nakon svakog tuširanja, nanesite hidratantnu kremu ili losion na noge kako biste održali kožu hidriranom. To će pomoći u sprečavanju suvoće i pucanja kože, što može izazvati dodatne iritacije.

Eucerin UreaRepair Plus Losion sa 10% uree
  • Proizvodi za prosvetljivanje

Nanesite proizvode za posvetljivanje: Postoje brojni proizvodi na tržištu koji su formulisani za posvetljivanje tamnih tačkica na koži. Preporučuje se korišćenje proizvoda koji sadrže sastojke poput vitamina C ili  supstance kao što je hidrohinon.

Eveline beauty & glow posvetljujući i zaglađujući losion za telo

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori