Pet grešaka u skincare rutini zbog kojih vam koža ne izgleda dobro
Pet grešaka u skincare rutini zbog kojih vam koža ne izgleda dobro

Pet grešaka u skincare rutini zbog kojih
vam koža ne izgleda dobro

Postoje određena pravila kada se radi o skincare rutini kojih se stručnjaci pridržavaju. Bilo da se radi o tome da ne koristimo zaštitu od toplote za kosu pre nego što počnemo sa upotrebom prese ili figara ili ponekad utonemo u san bez uklanjanja šminke – svi smo barem jednom počinili neki beauty greh, zar ne? Kada prekršite takva pravila, verovatno se i osećate da nema prostora za iskupljenje. Naročito što se skincare entuzijasti veoma često na Instagramu i drugim društvenim mrežama pobrinu da nam predoče sve najčešće greške u skincare rutini. Pa tako, mnogi veruju da je korišćenje micelarne vode bez umivanja nakon toga greh, baš kao što je i nedostatak pranja make up četkica na nedeljnoj bazi, jednako najgorem zločinu. Ali šta još spada u no-no rutinu?

Greška #1: Preskakanje SPF-a

Znali ste da će ovo biti stavka broj jedan, zar ne? Ovo je jedna od navika koju je možda najteže ispraviti jer nije lako naći savršenu kremu sa zaštitnim faktorom za svakodnevnu upotrebu, bez obzira na to je li napolju kiša ili sunce. Međutim, UV zraci su najštetniji spoljašnji agresor s kojim se suočava koža. UVB zrake, zbog kojih se koža često zacrveni, mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu, uključujući drastično povećavanje rizika od nastanka raka kože. S druge strane, UVA zrake, koji su prisutni i tokom oblačnih dana, tihi su razarači barijere kože. Iako ne uzrokuju opekotine, razbijaju prirodnu obranu i strukturu kože, što rezultira prevremenim starenjem.

Greška #2: Preterivanje s upotrebom kiselina

Kiseline su, prema mišljenju stručnjaka, naši najbolji prijatelji, pogotovo onima koji imaju masnu kožu lica. Međutim, preterano korišćenje kiselina može da napravi zaista veliku štetu. Svakodnevno korišćenje jakih kiselina koje imaju ulogu pilinga, u velikoj meri će naštetiti prirodnoj zaštitnoj barijeri kože. Tada se možete naći u situaciji da istovremeno žonglirate s crvenilom, suvom kožom i bolnim aknama na licu. Iako upotreba kiselina ima i svoje prednosti, naročito ukoliko je vaša koža umorna, masna i sklona mitiserima i aknama, ipak bi trebalo da se ograničite na korišćenje najmanje agresivnih kiselina.

Greška #3: Čišćenje lica samo jednom

Za mnoge osobe čin čišćenja lica započinje i završava se tupferima i micelarnom vodom. Ipak, ima i onih koji oduvek koriste sredstvo za umivanje lica ujutru i uveče. Međutim, malo je onih koji su isprobali ili praktikuju tehniku dvostrukog čišćenja lica. Istina je da, bez obzira na to koristite li micelarnu vodu ili umivalicu, jednostruko obavljanje posla jednostavno nije dovoljno. Na primer, micelarna voda je često puna sastojaka koji isušuju kožu i koje bi stvarno trebalo isprati s lica nakon što odrade svoj posao uklanjanja šminke. Jednostavna umivalica za lice, s druge strane, nema uvek dovoljno važne sastojke koji u potpunosti otope šminku i prljavštinu. Za optimalno zdravlje kože i izbegavanje nastanka mitisera i akni, najbolje bi bilo obaviti dvostruko čišćenje lica. Odaberite mleko ili ulje za uklanjanje šminke i drugih nečistoća, a nakon toga neka usledi i čišćenje lica umivalicom koja obavlja dubinsko čišćenje pora.

Greška #4: Korišćenje teške hidratantne kreme dva puta dnevno

Stručnjaci vole isticati koliko je hidratacija ključna i važna za kožu. U pravu su, ali to ne znači uvek da je gusta hidratantna krema pravi izbor. Mnogi veruju da im je koža masna zbog toga što je zapravo dubinski dehidrirana pa proizvodi višak sebuma kako bi to nadoknadila. Potom, nastavljaju da koriste bogate kreme ujutru i uveče kako bi sprečili preterano lučenje sebuma. Međutim, teške hidratantne kreme nisu uvek najbolje rešenje. Ako ih zamenite laganim hidratantnim serumima i njih počnete da koristite dva puta dnevno, koža bi ponovo dobila lep prirodni sjaj, a broj nepravilnosti na koži bi se drastično smanjio. Dakle, i dalje možete koristiti bogatu hidratantnu kremu, ali samo onda kad vašoj koži to zatreba, ne svakodnevno i ne dva ili više puta dnevno.

Greška #5: Istiskivanje akni

Ponekad se akna jednostavno mora stisnuti, zar ne? Istina je, ako znate pravilno istisnuti akne, onda se slobodno brzopotezno rešite nepoželjnih belih tačkica. Međutim, ako ne možete istisnuti aknu kao što to može napraviti stručnjak, onda bi bilo puno pametnije da to izbegavate. Pogrešno istiskivanje akni najčešće samo odlaže proces zaceljivanja kože, što znači da će akna duže biti prisutna i da bi to na kraju moglo da rezultira i ožiljcima. Koliko god da je akna sazrela, potrudite se da je ne dirate. Umesto toga, jednostavno nanesite malo proizvoda koji je namenjen isušivanju akni i pustite ga da učini svoje. Tako će akna najčešće nestati u roku od nekoliko dana.

Preuzeto sa Journal.hr

Foto: Instagram (@eleanorpendleton, @lenamaiah)

Učitati još
Zatvori