Wellbeing: Pet besplatnih aplikacija za zdraviji život
Wellbeing: Pet besplatnih aplikacija za zdraviji život

Wellbeing: Pet besplatnih
aplikacija za zdraviji život

Danas je možda više nego ikada teško postići balans. A narpčito balans između zdravih navika i svakodnevnih aktivnosti. Pa tako, čini se da veoma često razmišljamo i o navikama koje želimo promeniti. Za svaku novu naviku potrebno je vreme, ali i alati. Zato vam donosimo pet aplikacija koje možete besplatno skinuti na telefon, a koji će vam značajno mogu olakšati put ka zdravijem životu.

Ishrana

MyFitnessPal je aplikacija vam omogućava da pratite vaš unos kalorija i mikronutrijenata. Unošenjem detalja o hrani koju pojedete u toku dana, dobijete evidenciju nutritivne vrednosti vaših obroka. U zavisnosti od toga da li želite da održite aktuelnu telesnu težinu, ili je pak snizite, odnosno podignete, MyFitnessPal će vam ponuditi optimalu količinu kalorija koja vam je potrebna na dnevnom nivou kako biste ostvarili svoje ciljeve. Takođe vam daje mogućnost da sinhronizujete podatke sa drugim aplikacijama, pa tako prilagođava vrednosti vašem nivou aktivnosti. Olakšavajuća je okolnost što možete skenirati bar-kod namernica, pa tako ne morate ručno unositi sastojke.

Skinite sa Apple Store / Google Play

 

Meditacija

Insight Timer jedna je od retkih besplatnih aplikacija za meditaciju koja zapravo ima dobar sadržaj. Vođene meditacije, vežbe disanja, vizualizacije i mnoge druge prakse, raspodeljene su po kategorijama, pa tako možete pretraživati mnoštvo snimaka na osnovu onoga što vam u tom trenutku najviše treba. Takođe su raspoređene i po dužini trajanja, pa tako možete birati na osnovu vremena koje imate na raspolaganju. Verovatno da će u početku biti potrebno vremena pre nego što pronađete vrstu meditacije koja vama odgovora. Primera radi, mi nismo veliki fanovi onih koje govore o čakrama i sličnim apkstraktnim pojmovima. Preferiramo zato tzv. body scan, odnosno meditacije kojima vežbate fokus i umirujute um prostim mentalnim skeniranjem tela. Jednostavne vežbe disanja takođe mogu biti dobra polazna tačka.

Journal posebno preporučuje Relax into Sleep, odnosno vođenu meditaciju koja provereno uspavljuje i najnemirnije misli.

Možete se pretplatiti na premium verziju, kojom otključavate dodatne sadržaje i pojedine opcije. No, i ono što je dostupno bez plaćanja nudi sasvim dovoljno raznovrsnosti, da će biti dovoljno da pronađete ono što vama odgovara.

Skinite sa Apple Store / Google Play

Fitnes

C25K 5K Running Trainer je aplikacija čiji je naziv zapravo akronim fraze couch to 5k. I zaista, učiniće da nakon nedoglednih sati „kauč kondicije“ uspešno istrčite pet kilometara. Kako se donekle može zaključiti iz samog naziva, program je kreiran tako da vas postepeno uvede u formu. Svakim treningom se produžava interval trčanja, a skraćuje interval tokom kojeg pravite pauzu laganom šetnjom. Na kraju osme nedelje, bićete u mogućnosti da istrčite celih 5k, odnosno nekih 30 minuta – a da to jedva i osetite.

Aplikacija ima i premium paket, ali za osnovni program neće biti potrebno bilo kakvo plaćanje, i biće dovoljna da kroz tri nedeljna treninga postignete ono što vam aplikacija obećava.

Skinite sa Apple Store / Google Play

Joga i pilates

Ovu aplikaciju verovatno već imate – YouTube. Ipak, izdvojili smo kanale koji, u moru drugih na ovoj platformi, zaista olakšavaju vežbanje, posebno ako isto volite da radite kod kuće.

Za one koji žele da isprobaju jogu, ali se plaše da će slušati spiritualna pripovedanja pre nego smernice kako ispravno uraditi određene vežbe, Yoga with Adriene idealna je stanica za tako nešto. Zajedno sa Adriene, koja će vremenom postati pomalo kao vaš najbolji prijatelj (i njenim psom Benždijem, koji smireno posmatra kako se svi preznojavate), osetićete sve benefite koje vežbe joge mogu imati za vaše telo.

Posebna preporuka je za neke od 30-dnevnih programa, odnosno tematske vežbe kroz koje vežbate telo, ali i duh – koliko god to cringe zvučalo, Adriene to radi na sasvim ne-cringe način. Naš favorit je REVOLUTION: 31 Days of Yoga. Ukoliko želite da probate jogu po prvi put, ovo će biti idealan uvod.

Za vežbe pilatesa, naš izbor je kanal Move with Nicole. Australijanka Nicole i njen sadržaj posebno će se dopasti onima koji ne vole da vežbaju uz glasnu muziku, ali i dalje žele intenzivan trening koji će im omogućiti da ojačaju telo.

Unos vode

Ovo će zvučati pomalo bizarno. Zašto bi bilo kome bio potreban podsetnik da pije vode, pa to je naša osnovna potreba, zar ne? Međutim, vodeći se našim iskustvom, često se desi da u toku dana popijemo daleko manje od potrebne količine tečnosti. Iako je teško odrediti univerzalnu dozu, često se pominje da je optimalan dnevni unos između 2 i 2.5 litara.

Plant Nanny je naš izbor jer zapravo izgleda pomalo kao igrica, što dodatno olakšava stvari. Tako ćete želeti da pijete vodu jer time zalivate virtuelnu biljku, a posle nekog vremena imaćete pravu malu baštu. Iako vam u početku notifikacije možda neće biti dovoljan podstrek i ignorisaćete opomene, kada budete videli uveli cvet, otići ćete po tu čašu vode koja prazna čeka na vas celog dana. A onda će vam biti zahvalni i vaše telo i vaša digitalna biljka – kojoj čak možete dati i ime!

Skinite sa Apple Store / Google Play

Foto: Pexel, Unsplash

Učitati još
Zatvori