“Atomske navike” Džejmsa Klira: Self-help knjiga koja će vam zapravo pomoći

“Atomske navike” Džejmsa Klira: Self-help knjiga koja će vam zapravo pomoći

Zamislimo zajedno jednu scenu.

Ulazite u knjižaru. Na vrhu police viditi naznaku “popularna psihologija”. Kada dođete do nje, pred vama se nalazi pregršt knjiga, a čini vam se kao da svaka sa korica viče na vas. Preokrenite svoj život! Nađite ljubav svog života! Oslobodite genija u sebi! Dok vam pogled tako neodlučno šeta, primetite jedan neočekivan naziv, barem za sekciju u kojoj ste. Na koricama stoji Atomske navike.

Atomske Navike, Džejms Klir (Izdavač: Finesa)

Autor knjige, Džejms Klir, ne nudi previše. Sasvim iskreno on će vam reći – ovo su moji predlozi rešenja, a da li ćete se ih pridržavati zavisi od vas. Međutim, dok stignete do poslednje strane, Džejms će vam objasniti zašto bi bilo dobro da to učinite.

Kako?

Autor se ne korisiti nekim manipulativnim jezičkim taktima kako bi vas naveo na taj zaključak. Njegov uspeh krije se u činjenici da se zapravo oslanjao na… pa, možemo slobodno reći, istinu. Drugim rečima, sve metode koje on predlaže su naučno zasnovane. Iza svake se krije veliki broj psiholoških istraživanja koja potvrđuju efikasnost svakog od predloga koji vam nudi.

Ono što treba uvek imati na umu jeste da će mnogi autori ovog žanra pokušati da vas obrlate dugačkom listom referenci koje zapravo nisu validni nalazi. Za Klira i njegove izvore to ne važi – sve o čemu priča je provereno, a te provere su legitimne. A to zapravo znači da je veliki broj metoda koje Klir predlaže več isproban u terapijskom kontekstu, odnosno u radu psihologa. Govorimo, dakle, o tehnikama koje prolaze kroz niz modifikacija kako bi se načinile što efikasnijim. Iako vas autor retko zamara naučnim terminima, njegova rešenja zasnovana su na principima kognitivno-bihejvioralne terapije, sa akcentom na bihejvoiralno, odnosno – ponašajno. Dakle, ideja je da kroz promene u ponašanju, posebno onim obrascima koji se ponavaljuju svakodnevno, vi zapravo načinite jednu dublju promenu, koja će omogućiti da se rezultati održe kroz vreme i situacije. 

Zašto?

Atomske navike će vam na veoma koncizan i slikovit način objasniti “magičnu formulu” koja vam omogućava da napravite željene promene u svom životu. Štos je u tome što ćete zapravo shvatiti da magija ne postoji, i da je sve prilično realistično. Dakle, da bi do promene došlo, neće biti potrebe ni da ustajete u 5 ujutru, niti da podlažete sebe čudnovatim rutinama. Džejms Klir u svojoj knjizi zapravo nudi vodič kako da unapredite trenutni način funkcionisanja. Od vas neće tražiti ništa što je protivno vašoj prirodi. Zato što ne pokušava da načini od vas osobu koja niste, već pretenduje da vam pomogne u unapređivanju sasvim kul osobe koja već jeste, zato ćete želeti da poslušate njegove savete.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori