Cake mascara: Evo kako je izgledala maskara iz 30-ih godina prošlog veka
Cake mascara: Evo kako je izgledala maskara iz 30-ih godina prošlog veka

Cake mascara: Evo kako je izgledala maskara
iz 30-ih godina prošlog veka

Da li ste se nekada zapitali kako je izgledala šminka nekoliko decenija unazad? Dok se trudimo da ispratimo sve savremene makeup trendove, često zaboravljamo da se osvrnemo na to kako su klasični proizvodi oblikovali put za današnje kozmetičke inovacije. Jedan od osnovnih makeup proizvoda je maskara, a kao i sada, takođe je i u 30-tim godinama prošlog veka bila ključni element svake beauty rutine. Ipak, ona je znatno drugačije izgledala u tom periodu, a njen razvoj kroz godine bio je fascinantan. U nastavku teksta saznajte kako je izgledala tzv. Cake maskara iz 30-ih godina prošlog veka.

Back in the ’30s

Beauty standardi 30-ih godina prošlog veka su se za neke stvari umnogome razlikovali od današnjih. Bili su pod uticajem Old Hollywooda, ali i Velike depresije. Devojke su imale tanke obrve  i blede nijanse senki za oči. Usne su im bile pune, blago precrtane, i oblikovane u dva duga brežuljka koja su se širila na uglovima. Ipak određeni stadnadri lepote su timeless. Mislimo na upečatljive oči koje je isticala kvalitetna maskara. Tada, kao i sada, maskara je bila jedna od glavnih beauty alata. Ipak, ona je znatno drugačije izgledala nego današnja. Takođe, drugačije se i nanosila na trepavice.

Cake maskara iz 30-ih godina prošlog veka

Najpoznatija maskara iz 30-ih godina prošlog veka je tzv. Cake maskara. Prvi put je stigla na tržište 1917. godine. Kreirao ju je Thomas Williams, osnivač jednog od najpoznatijih beauty brendova – Maybelline. Prvenstveno je maskaru napravio za svoju sestru Maybel, kako bi ona uspela da naglasi trepavice i obrve, te je odlučio da je lansira i na tržište. I od tada je postala jako popularna. Neke od glumica koje su ovu maskaru koristile jesu Greta Garbo i Marylin Monroe. Cake maskara je bila napravljena od ugljenog praha i vazelina, i dolazila je u kompaktnoj, odnosno cake formi. Za razliku od današnjih maskara koje dolaze u tubi, i koje se prilično jednostavno nanose, Cake maskara je zahtevala veštinu i strpljenje za pravilnu upotrebu.

Kako se koristi Cake maskara?

Prve Cake maskare pojavile  su se u malenim kartonskim ili metalnim kutijama, zajedno sa tankom četkicom koja služi za aplikaciju maskare. Četkica je izgledala poput današnjih četkica za oblikovanje obrva. U kutiji se nalazio crni ugljeni prah, koji je potrebno skupiti  vlažnom četkicom i potom naneti na trepavice. Prvi rezultati nisu bili preterano uredni, ipak sa godinama su se menjale formule, kao i četkice, koje su postajale sve praktičnije i preciznije.

Comeback Cake maskare

Verovali ili ne, Cake maskare možete kupititi i danas. Jedan od brendova koji u svojoj ponudi nudi iste jeste beauty brend Bésame Cosmetics. Njihova vintage makup linija imenovana Ella Fitzgerald, u ponudi izdvaja kako maskare, tako i karmine i senke za oči, inspirisane makeup-om iz 30-tih godina prošlog veka. Bésame Cosmetics je definitivno jedan od najpopularnijih brendova koji proizvodi Cake maskare. Međutim, u svojoj ponudi Cake maskare takođe imaju i Kryolan i Longcils, te KeepingItNatural koji proizvodi vegansku verziju istih.

Učitati još
Zatvori