Parfem kao afrodizijak: Mirisi koji imaju moć da  zavedu
Parfem kao afrodizijak: Mirisi koji imaju moć da  zavedu

Parfem kao afrodizijak: Mirisi koji
imaju moć da zavedu

Čulo vida za čoveka je najvažnije, u tom smislu da predstavlja naš primarni izvor informacija. Međutim, ono što možda niste znali jeste da olfaktorni sistem – čulo mirisa – ima izrazitu moć nad našim emocijama.

René Magritte, The Lovers II (1928)

To će reći da mirisne frekvence predstavljaju posebno značajne nadražaje koje se čvrsto vezuju za naša sećanja. Isto tako, snažno pobuđuju naša osećanja. Pa tako, dovoljna je jedna čestica parfema (ili bilo kojeg drugog mirisa, prijatnog ili neprijatnog) da istog trenutka oživi uspomenu na neki događaj, osobu ili mesto. Zato je možda najbolji način da na nekoga ostavite traga ne odabir „savršene“ odevne kombinacije, već upravo dobar parfem, koji će ostati urezan u memorijskim ćelijama ljudi koje sretnete.

René Magritte, The Lovers III (1928)

Ruža

Miris ruže, kao i simbolika ovog cveta, asociraju na senzualnost i izraženu ženstvenu energiju. Nežnost latica spakovana u staklenu bočicu ima magnetnu moć da privuče upravo zahvaljujući izraženim floralnim notama, koje nose eleganciju i gracioznost. Zato biramo Chloé parfem, koji dominantno sadrži upravo svež miris ruže.

jasmin.rs

Vanila

Nežna i slatka vanila, iako to na prvi miris možda ne deluje tako, zapravo ima snagu da privuče čak i najotpornije. U isto vreme suptilna i upečatljiva, vanila ostavlja olfaktorni utisak koji se teško zaboravlja. Možda najbolji primerak svih njenih moći jeste Armani .

armani.com

Crna ribizla

Možda nema naučnih dokaza da crna ribizla ima funkciju afrodizijaka, ali to ne znači da empirijska potvrda ne postoji. Versace Dylan Blue je čak i Klinca naveo da napiše ljubavnu pesmu, pa postoji li jači argument od toga.

versace.com

Sandalovina

Sandalovina je čest sastojak parfema, i to nije bez razloga. Mistična aroma ove vrste drveta, upakovana u Le Labo Santal 33, svoju moć duguje upravo zavodljivim mošusnim notama. Ćilibarski tonovi posebno izazivaju taj osećaj topline kojim ovaj miris ispunjava.

metropoliten.rs

Jasmin

Jasmin je sada već neprikosnoveni mirisni element mnogih parfema, kojima se priklanja veliki broj ljudi, i to sa razlogom. Bogat miris ovog cveta, doveden do svoje najbolje formulacije u Dior J’adore, slobodno možemo reći, namenjen je odvažnima – jer je i sam takav.

dior.com

Bergamot

Prefinjena nota bergamotovog cveta sastojak je nekih od najupečatljivijih parfema, kao što je Chanel Coco Mademoiselle. Uprkos svojoj kompleksnosti, citrusni tonovi unose svežinu i nadahnuju svojim punim, hrabrim mirisom.

chanel

Fotografija: Profimedia / jasmin.rs / lilly.rs / sephora.com / metropoliten.rs

Učitati još
Zatvori