Step aerobik je ultimativna fitnes metoda, znamo i zašto
Step aerobik je ultimativna fitnes metoda, znamo i zašto

Step aerobik je ultimativna fitnes
metoda, znamo i zašto

Da li su i vaše mame posedovale VHS kasetu na kojoj se nalazi neka vrsta fitnes instrukcija? Obično bi je u jutarnjim časovima uključile i u udobnosti svog doma započele energičnu rutinu vežbanja. Ukoliko je odgovor potvrdan, najverovatnije je da je reč o step aerobiku koji je u to vreme bio i najpopularniji. One najsrećnije su posedovale baš onu kasetu u kojoj Jane Fonda u neon trikou od likre pokazuje vežbe step aerobika, i glasno bodri sve žene da izdrže još malo jer će im telo kasnije biti zahvalno. Upravo je step aerobik povratio svu pažnju koju je dobijao devedesetih godina. Ukoliko ste verni korisnik TikTok-a sigurno ste naišli na videe sa haštegom #stepperton. Naime, modernizovani časovi step aerobika su najpopularnija fitnes metoda, koja ne samo da je efikasna već je i zabavna.

Ukoliko želite odlazak u teretetanu koji vam ne pada teško, koji je dinamičan i zabavan, step areobik odnosno stepperton je zapravo trening za vas. Ovo je klasičan kardio trening visokog intenziteta. Kombinuje korake penjanja, skakanja i plesa na prenosivoj platformi sa energičnom muzikom, stvarajući intenzivnu kardio rutinu koja istovremeno poboljšava kondiciju i koordinaciju. Ovi pokreti angažuju glavne mišićne grupe, poput kvadricepsa, gluteusa i listova, dok istovremeno poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje.

Step it up


Jedna od najvažnijih karakteristika step aerobika je njegova prilagodljivost. Bez obzira na to da li ste početnik ili imate dugogodišnje iskustvo vežbanja i odlaska u teretanu, step aerobik je pogodan za svakog. Možete prilagoditi intenzitet i kompleksnost pokreta prema svojim mogućnostima. Osim što sagoreva kalorije, ovaj trening utiče pozitivno i na vaše mentalno zdravlje. Da da, naučno je dokazano da svaka vrsta fizičke aktivnosti poboljšava mentalno zdravlje, ali step aerobik je zabavan i instant podiže nivo endorfina. Zašto? Zato što ujedno vežbate i plešete.

Ceo trening je zasnovan na plesnim rutinama usklađenih prema playlisti, a sve to uz korišćenje samo jedne aerobne stepenice. Nadalje, step aerobik nije samo fizička vežba, već i mentalni izazov. Usklađivanje koraka sa ritmom muzike zahteva koncentraciju i koordinaciju, što može poboljšati vaše mentalne veštine i fokus. Ako tražite nov način vežbanja koji će vas izazvati i osvežiti, step aerobik je odličan izbor.

Foto: Instagram @britmanuela/ TikTok @akictwins/ @juliusburphy

Učitati još
Zatvori