Šta je 75 Hard Challenge i kako utiče na kvalitet života?
Šta je 75 Hard Challenge i kako utiče na kvalitet života?

Šta je 75 Hard Challenge i kako
utiče na kvalitet života?

Na društvenim mrežama ste možda naišli na fitnes influensre i ljude koji žele da žive zdravije kako započinju 75 Hard Challenge. Kako ovaj trend broje milionske preglede publike, nismo mogli da se ne zapitamo o čemu se radi. Saznali smo šta ovaj izazov podrazumeva i zašto ga uopšte ljudi rade.

Izazov je kocipiran tako da učvrsti mentalnu i fizičku snagu. Povećava izdržljivost i gradi disciplinovanu dnevnu rutinu. Pravila deluju jednostavno, ali izazov je predviđen da se radi svaki dan što je veliki stres na telo i psihu. Ovaj izazov je veoma hvaljen, ali i kritikovan zato što povlači i zdravstvene rizike. 

#75Hard

Sve je započeo online preduzetnik Andy Frisella, 2019. godine. On tvrdi da ovo nije fitnes izazov, već Ironman za naš mozak Frisella na svom vebsajtu navodi mnoge benefite za one koji u izazovu istraju. Kaže da će ovaj izazov transformisati naše samopuzdanje, promeniti način na koji razmišljamo, organizujemo vreme i nosimo se sa dnevnim obavezama. Takođe, tvrdi da ćemo naučiti da budemo iskreni prema sebi, napraviti pomak u karijeri i biti u mnogo boljoj fizičkoj formi.

Izazov se sastoji od pet pravila kojih bi se trebalo pridržavati 75 dana za redom. Ukoliko bilo koji dan ne uspete da ispunite svako pravilo, sutradan krećete ispočetka.

#1 Ishrana

Prvo pravilo podrazumeva 75 dana na režimu ishrane po izboru. Zabranjeni su cheat obroci i alkohol. 

Preporučujemo da se za svaki rigorozniji program ishrane najpre posavetujete sa nutricionistom. Takođe, vodite računa da unosite dovoljnu količinu hrane zato što izazov podrazumeva i zahtevne fizičke aktivnosti.

#2 Every workout counts

Drugo pravilo kaže: Dva treninga od po 45 minuta, ali jedan trening mora da bude napolju. Kako nije definisano kakav trening to mora da bude, jedan može biti laganiji – šetnja, joga, istezanje… Ako inače niste mnogo fizički aktivni, ovo nikako nije dobra ideja jer postoji visok rizik od povreda.

#3 Stay hidrated!

Treće pravilo nalaže da je potrebno svaki dan popiti galon, odnosno nešto manje od četiri litre vode. Složićete se sa nama da ova količina vode zvuči sumanuto. Važno je nadoknaditi tečnost koja se gubi u procesu znojenja tokom treninga, ali preporučujemo da unos vode uskladite sa ličnim potrebama. 

#4 Brain workout

Prema četvrtom pravilu, potrebno je svaki dan pročitati 10 stranica self development knjige. Fikcija i audio knjige se ne računaju. Protiv ovog pravila nemamo argumente i mislimo da je za svakog korisno da izgradi ovu naviku. Mada, nemamo ništa protiv fikcije.

#5 Za kraj – fotkanje

Peto i poslednje pravilo kaže da je potrebno napraviti progress pic svaki dan. Vaga nije uvek najbolji pokazatelj napretka. A, kako sebe gledamo u ogledalu svaki dan, teško nam je da primetimo promene što može da nas demotiviše. Ako se fotografišete svaki dan, imaćete vidljiv dokaz da ste napredovali.

#75Soft

75 Hard izazov nije za svakoga jer nosi sa sobom određene rizike. Ukoliko želite da ga započnete, preporučujemo da se posavetujete sa stručnim licima u oblasti ishrane i sporta.

Ukoliko niste spremni na tako strogu disciplinu, postoji i blaža, lakše dostižna varijanta ovog izazova. Pravila postoje, ali nisu toliko rigorozna i precizno definisana – 75 Soft Challenge. Ova verzija podrazumeva 10 stranica bilo koje knjige, 3l vode dnevno, jedan trening od 45 minuta i jedan rest day, 8h sna i nešto zdraviju ishranu.

Učitati još
Zatvori