Nordijska dijeta kao najuspešniji način stvaranja zdravih životnih navika

Nordijska dijeta kao najuspešniji način
stvaranja zdravih životnih navika

Mediteranska ishrana decenijama se pokazuje kao najuspešniji način kreiranja zdravih životnih navika. Međutim njeno mesto bi mogla zauzeti nova ishrana i to nordijska. Prema US News and Word Report, nordijska dijeta našla se na devetom mestu najboljih dijeta s dugotrajnim efektom. Dijetu su kreirali nutricionisti na univerzitetu Kopenhagen u saradnji sa vlasnikom danskog restorana Noma, čiji restoran isključivo služi hranu koja je sezonski i lokalno uzgojena.

Šta je nordijska dijeta?

Nordijska dijeta bazira se na hrani koja je u sezoni i koja se uzgaja prirodnim putem. Ono što je specifično za nordijsku dijetu jeste da zagovara obroke koji se jedu za stolom uz društvo prijatelja ili porodice, što je vrlo specifično za većinu skandinavskih zemlja. Mnogi stručnjaci upoređuju nordijsku dijetu s paleo dijetom. No, za razliku od paleo dijete, nordijska stavlja veći naglasak na konzumaciju voća i povrća uz morsku hranu iz prirodnog uzgoja. Naglasak se stavlja na prirodan uzgoj hrane jer takva hrana sadrži više hranljivih sastojaka, samim time je i ukusnija. Brojni stručnjaci tvrde kako održavanje nordijske dijete dovodi do smanjenog krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Osnovna načela nordijske dijete

Ključne namirnice koje se konzumiraju u nordijskoj dijeti su sveže i sezonsko voće i povrće, celovite žitarice, morska hrana i kvalitetno meso poput teletine, govedine i živine (bez kože). Cilj je uneti hranu u  2:1 odnosu ugljenih hidrata naspram proteina. Mnogima veći unos ugljenih hidrata ne zvuči kao obećavajući način gubljenja kilograma. No, važno je istaknuti kako se ova dijeta ne bazira na kratkotrajnom gubitku kilograma, već na kreiranju zdravih i održivih navika koje će dovesti do dugotrajnog gubitka kilograma. Međutim, u nordijskoj dijeti važno je da ugljeni hidrati imaju nizak nivo glikemijskog indeksa. Glikemijski indeks označava brzinu pri kojoj nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Hrana s visokim glikemijskim indeksom, poput urmi, pirinča i belog hleba, trebalo bi da se konzumira u ograničenim količinama. Ali, unos hrane s umerenim i niskim glikemijskim indeksom preporučuje se s obzirom da sporije otpušta insulin u krvi.

Kod nordijske dijete ‘dozvoljena’ hrana je gotovo svo povrće. Najviše se preporučuje korenasto povrće poput repe, luka i rotkvice. Voće poput jabuke, kruške, bobičastog voća, svežih smokvi, manga, svežih nektarina, narandže i breskve ima niski glikemijski indeks dozvoljeno je. Ishrana se uveliko bazira i na ugljienim hidratima poput integralnog pirinča, integralne testenine, ječma, raža, graška, crvenog pasulja, batata, heljde te ovsenih pahuljica – ovi proizvodi takođe imaju nizak nivo glikemijskog indeksa. Pošto je veći naglasak na morskoj hrani preporučuje se unos sardina koje su bogate omega 3, bele ribe i lososa koji je bogat prirodnim mastima. Možete se zasladiti čokoladom sa 70% ili više procenata kakaa. Stručnjaci ističu kako bi svakako trebalo pokušati uvesti neka načela nordijske dijete u naš život i pokušati promeniti naše navike nabolje.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Tekst: Dorotea Gubić

Učitati još
Zatvori