Spremite se ovog leta da se zamažete: Messy make-up je sada in
Spremite se ovog leta da se zamažete: Messy make-up je sada in

Spremite se ovog leta da se zamažete:
Messy make-up je sada in

Poslednjih godina svedočili smo pomeranju klatna od jake i savršeno nanesene šminke ka „šminka bez šminke“ izgledu. Zajedno s kompleksnom skincare rutinom i wellness opsesijom, on je stvorio arhetip IT devojke koju svi želimo da dostignemo. Međutim, sada se rađa nešto novo – bunt protiv perfekcionizma  a.k.a messy make-up.

Versace FW 22

Zašto baš messy make-up?

Od zalizanih punđi, zelenih čajeva i skincare rutine koja podrazumeva najmanje deset koraka, došli smo do toga da jurimo izgled „second day“ razmazane šminke koju smo zaboravili da skinemo posle dobrog izlaska, ali zašto? Poslednjih godina možemo da kažemo da smo ostavili naše četkice za šminku po strani, a pažnju preusmerili na negu lica, kose i tela. Vratili smo se na osnove i fokus je bio na svežem i čistom izgledu. Sada, kada smo se već uželeli ponovnog igranja sa šminkom, došli smo do zajedničkog dogovora – savršeno više nije cilj kome težimo. Zamenili smo ideal IT devojke onom kojoj je dovoljno da ispred ogledala neuredno zamaže oči senkom, stavi karmin i izleti kroz vrata, verovatno treći put tog dana. Njoj je bitno da se izrazi, i prihvata nered koji dolazi s kreativnošću.

Versace FW 22
Versace FW 22

Ovaj antiperfekcionistički pokret podržali su mnogi dizajneri, kao što je Versace, ali i poznate ličnosti kao Julia Fox. Pravo je vreme da i mi sebi damo priliku da se poigramo s granicama naše zone komfora. Upravo lako ostvariv karakter ovog neurednog trenda i jeste ono što ga čini zanimljivim. Jedino što nam je potrebno jesu samouverenost i spremnost da eksperimentišemo.

Razgovarali smo s beogradskom šminkerkom Marijom Stošić, i pitali je šta ona misli o ovom trendu.

„Društvo i socijalne mreže naučili su nas tome da niko nije dovoljno savršen, da i pored dobrog autfita ili šminke, photoshop ili face filter može da nas dodatno ‘ulepša’ – s tim na umu pojava messy make-upa dolazi kao kontra toj besciljnoj želji za postizanjem ultimativnog savršenstva. Ima nečeg prelepog u tome kad nešto nije izvedeno apsolutno savršeno, deluje prirodnije, životnije. Kao šminker, naučila sam da ne ispravljam uvek u glavi nečiji make-up kad ga vidim već više da ga izučavam i da nalazim čari baš u tim ‘nesavršeno’ izvedenim stvarima. I baš kao šminker, znam da u trenutku kad me nešto ‘vozi’, savršena izvedba u trenutku kreativnog izražavanja postaje sekundarna.“

Foto: IMAX

Učitati još
Zatvori