Ko su umetnici koji su oslikali silose? Razgovaramo sa jednim od njih
Ko su umetnici koji su oslikali silose? Razgovaramo sa jednim od njih

Ko su umetnici koji su oslikali silose?
Razgovaramo sa jednim od njih

Umetnost ne poznaje granice, pa tako ni one visinske. Kako godinama pratimo domaću, regionalnu i svetsku street art scenu dobro smo upoznati s opusima raznih umetnika i njihovim inovativnim idejama kojima pokazuju kako umetnički medij može biti bilo što, a kako umetnost i te kako može biti dostupna svima – van galerija i muzeja. Upravo su tako ovi silosi u Čačku postali platno beogradskom umetničkom dvojcu Sobekcis, nemačkom umetniku pseudonima Kartel i srpskom umetniku s adresom u Čačku Vuku Đuriću, art imena Endo. Momke smo upoznali na ovogodišnjem festivalu Graffite na Gradele gde su nacrtali predivne murale na bolskim zidovima, a upravo smo s Vukom, jednim od njih, razgovarali o ovom velikom umetničkom projektu, ali i o planovima i novim projektima.

Umetnici oslikali silose u Čačku

Ova super ekipa radila je dvadeset dana na neverovatnim visinama, a rezultat je, kao što vidite, neverovatan. Upoznajte ih.

Kartel

E. Kartelović je umetnik koji u svojim radovima istražuje međuigru nostalgije i sadašnjosti. Inspiraciju crpi iz svakodnevnih predmeta, artefakata i uspomena, dok ruši granice između tradicionalne izrade i digitalnog dizajna. Njegove minimalističke polu-apstraktne kompozicije karakteriziraju uravnotežene vizualne kompozicije i ponavljajuće harmonije boja, stvarajući snažan osećaj prepoznatljivosti. Kroz svoju umetnost, on prikazuje transformacije i gubitak tradicije i zanatstva. Digitalnom tehnikom otvara nove mogućnosti za prikaz i interpretaciju istorijskih motiva. Njegova dela duboko odražavaju gubitak tradicije i podstiču bavljenje prošlošću i sadašnjošću.

Sobekcis

Sobekcis su braća blizanci rođeni u Beogradu. Otkako su se početkom 2015. vratili u Srbiju nakon završetka studija dizajna u Beču, promenili su fokus u mediju likovne umetnosti i studijskog rada, s figurativnih oblika prikazanih u ranijim radovima. Njihov novi umetnički smer više je usmeren na oblike, boje i kompozicije. Preplitanje uticaja i oblika prirodnog sveta koji nas okružuje s neprirodnim svetom ravnih neprozirnih boja i slovnih oblika.

Uz ovaj pristup, veliki deo njihovog rada i procesa takođe se temelji na međusobrnom odnosu gde je stvorena razlika u mišljenjima kroz proces, za koju oni veruju da je snažan element koji im pomaže da dođu do najboljeg mogućeg rešenja za svoju umetnost. Budući da su blizanci i provode dosta vremena zajedno otkako su rođeni, stvoren je mentalitet koji je vrlo sličan i vrlo različit u isto vreme, te se tako stvara scenario jednog umetnika s dva različita uma koji rade na postavljenom cilju. A kada ta dva uma pronađu sklad, tu počinje proces.

Vuk Đurić – Endo

Vuk Đurić umetnik je s adresom u Čačku, ali slika i radi po celom svetu. Koordinator je likovnih delatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku. Nosioc nekoliko projekata, kao i učesnik dve likovne kolonije. Izveo je na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu. A iza sebe ima šest samostalnih i devetnaest kolektivnih, kao i jednu retrospektivnu izložbu. Za svoj likovni rad nagrađen je dva puta. Upravo je jedan od projekata na koje je ponosan i festival DUK u Čačku koji je ovaj grad pozicioniro na svetsku mapu gradova murala. Upravo nam je on otkrio sve o ovom projektu.

  • Kako ste došli na ideju oslikavanja silosa u Čačku?

Pre dve godine sam dobio poziv od direktora Umetničke galerije „Nadežda Petrović” u Čačku da se oslikaju silosi. Predlog je bio da se projekat oslikavanja realizuje iduće godine, odnosno tokom nacionalne prestolnice kulture. Na jedan simboličan način sam i prizvao ovo oslikavanje. Dao sam kratak kratak intervju 2018. godine prilikom kojeg sam izjavio da bi bilo sjajno da se oslikaju tri solitera u Nemanjinoj, kao i spomenuti silosi.

Naravno, dosta udela u celoj priči ima i to da su silosi u Beogradu već uveliko bili oslikani i da je ljudima to ipak izgledalo kao projekat koji je moguće realizovati.

  • Ko je sve oslikavao silose?

Od samog starta imali smo ideju da tri baterije na silosima raspodelimo tako da troje umetnika bude uključeno – jednog lokalnog, jednog nacionalnog i jednog internacionalnog. Da krenemo s desne strane, jer svesno je desno. Na desnoj bateriji se nalazi umetnički dvojac pod pseudonimom Sobekcis iz Beograda. U zlatnoj sredini se nalazi umetnik iz Njemačke pod pseudonimom Kartel, dok se levo od srca na levoj bateriji nalazi moj rad. Moje izmišljeno ime je Endo.

silosi-murali-čačak5
Vuk Đurić - Endo, Foto: Todorović Lazar
  • Koliko vam je dugo trebalo da oslikate silose? Koliko su veliki?

Oslikavanje je trajalo ukupno 20 dana. Skoro sedam dana po jednom silosu. Radna visina je bila na 34 metra dok je obim silosa sedam metara.

silosi-murali-čačak1
Foto: Studio85
  • Je li izazovno raditi na ovakvim projektima?

Naravno da je. U ovom slučaju je bilo i teže nego inače, zato što sam se, pored samog oslikavanja bavio i logistikom. Samim tim, morao sam brinuti da radna mašina stigne na vreme, da projekat bude završen na vreme, da ljudima bude ugodno, a bavio sam se i komunikacijom. Pored toga, postoje izazovi poput vremenskih neprilika i rada na visini.

silosi-murali-čačak2
Foto: Irena Jevtović
silosi-murali-čačak3
Foto: Irena Jevtović
  • Je li vas bilo strah penjati se ovako visoko?

Kao što sam naveo, izazov oslikavanja ovolikog formata je na jednom drugom nivou. Prvih par dana se telo adaptira na visinu, tako da vam ubrzo postane svejedno jeste li na visini od 26 ili 34 metra. Pored toga, tu je i kružni oblik silosa koji dodatno stvara težinu pri realizaciji.

  • Radite li i inače ovakve projekte?

Prošle godine sam dobio poziv da oslikavam silose u Beogradu. To mi je ujedno bio prvi izazov za rad na toj visini. Tada sam uspeo da iz druge perspektive sagledam stvari i da ih kasnije implementiram na silose u Čačku.

  • Ovo ste radili u saradnji s DUK festivalom, kakav je to festival i gde se organizuje, koga okuplja?

DUK (Dani urbane kulture) je festival koji sledeće godine slavi deceniju postojanja. Tokom svih ovih godina uspeli smo oslikati preko 100 murala u Čačku, ugostiti preko 70 nacionalnih i 30 svetskih umetnika, organizovati brojna skejt takmičenja, koncerte, markete, te izgraditi prvi skate park u našem gradu. Upravo zbog aktivnosti koje se realizuju u okviru DUK-a, Čačak nosi epitet – grad murala. Od ove godine imamo i odvojen muzički program, odnosno odvojen muzički festival Uzlet, koji smo organizovali u parku Mladost pored obale Zapadne Morave. Neki od headlinera su bili Darko Rundek & Ekipa, Porto Morto, z++, Mimi Mercedes, Kristijan Molnar.

  • Koji su vam sledeći planovi?

U septembru putujem za Japan gde ću oslikati dva murala – u Tokiju i Osaki. A prie toga idem na Street arts festival u Mostaru, pa potom i u Sarajevo. Radujem se i odlasku i crtanju u Peruu, a pogotovo prvoj samostalnoj izložbi u mom rodnom Čačku na zimu. Vidimo se.

Foto: Vuk Đurić
silosi-murali-čačak8
Foto: Vuk Đurić

*Članak preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori