Marina Abramović je zaćutala na sedam minuta, a zbog toga se ponovo našla u centru pažnje
Marina Abramović je zaćutala na sedam minuta, a zbog toga se ponovo našla u centru pažnje

Marina Abramović je zaćutala na sedam minuta, a zbog toga se ponovo našla u centru pažnje

Konceptualna umetnica Marina Abramović već decenijama privlači pažnju mnogih. U prvoj polovini 2024. godine to je učinila, između ostalog, zbog lansiranja konceptualnog beauty brenda kom je dala ime Longevity Method. Takođe, i zbog ponovnog otvaranja izložbe Čistač u Amsterdamu. Nakon što su lansiranje brenda i tematika izložbe prouzrokovali različite reakcije, Marina Abramović izazvala ih je još jednom. Ovaj put, kroz unikatni performans održan na festivalu Glastonbury pod nazivom Sedam minuta kolektivne tišine. Zahvaljujući performansu koji je mnoge začudio, iznenadio i zapitao, rad ove umetnice ponovo je postao predmet interesovanja.

Marina Abramović: Performans Sedam minuta kolektivne tišine

Marina Abramović je novi performans započela govorom. Kroz njega je priznala kako je prvobitno, nakon što je dobila poziv da bude gošća, bila uplašena. Glavni razlog za to je činjenica da je ona umetnica. Samim tim, nije navikla na festivalsku publiku. Međutim, sa obzirom na to da je tokom karijere bila fokusirana na eksperimentisanje sa energijom, odlučila je da novi eksperiment sprovde upravo na ovom mestu. Kako je navela tokom govora pred publikom, on je potpuno unikatan, a sprovodi se ujedinjenjem i kolaboracijom između nje i prisutnih. Naime, ona je publici dala jednostavan predlog: Sedam minuta kolektivne tišine.

Nakon što je navela sve negativne pojave koje su danas prisutne širom sveta, Marina Abramović je novi performans opisala kao pokušaj da se festivalska publika, makar na sedam minuta, ujedini u zajedničkom cilju. Njegovo uporište pronašla je u ljubavi. Upravo ona će, po njenim rečima, promeniti svet. Nakon zvuka gonga, na muzičkom festivalu je započela sedmominutna tišina. Istovremeno, započela su i podeljena mišljenja, te brojne debate o njenom značaju i nužnosti.

Maja Smiejkowska / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, inspiraciju za ovakav vid performansa Marina Abramović pronašla je u tematici ovogodišnjeg Glastonbury festivala, a to je mir. Njega svake godine posećuje oko 200 hiljada ljudi iz čitavog sveta, koji su ovaj put imali priliku da prisustvuju nešto drugačijem ambijentu. Stoga je konceptualna umetnica ponovo uspela u svojoj nameri. Noseći belu haljinu koju je za ovu priliku osmislio nekadašnji glavni dizajner brenda Burberry Riccardo Tisci, ona je sprovela svoj – kako mnogi tvrde – najmasovniji performans u karijeri.

Foto: Maja Smiejkowska / Shutterstock Editorial / Profimedia, Instagram (@abramovicinstitute, @circa.art, @glastofest)

Učitati još
Zatvori