Ukoliko ste propustili izložbu Marine Abramović u Beogradu – sada je možete posetiti i u Amsterdamu
Ukoliko ste propustili izložbu Marine Abramović u Beogradu – sada je možete posetiti i u Amsterdamu

Ukoliko ste propustili izložbu Marine Abramović u Beogradu – sada je možete posetiti i u Amsterdamu

Otvaranje retrospektivne izložbe Čistač konceptualne umetnice Marine Abramović u septembru 2019. godine ostalo je upamćeno po konferenciji koja je održana u 6 časova i 23 minuta. Muzej savremene umetnosti bio je domaćin njenih najboljih radova u naredna četiri meseca. A upravo tada, umetnica je kroz šalu izjavila da joj je žao što se ranije nije setila da izložbu nazove Čistačica.

Kroz nju, ona je predočila i očistila svoju višeslojnu biografiju, a izložba je obuhvatila čak pet spratova – i znatno više slojeva njene ličnosti, te faza u njenom stvaralaštvu. Iako su performansi dominantni, predstavljene su i različite instalacije, kao i autentični predmeti. A sada, četiri godine kasnije, izložba se preselila u Amsterdam.

Marina Abramović @ Stedelijk Museum Amsterdam

Muzej savremene umetnosti sad je zamenio Stedelijk Museum Amsterdam. A holandska publika jedna je od mnogih koja je dobila priliku da iskusi ovu jedinstvenu izložbu. Sa obzirom na činjenicu da ovaj muzej pruža novu i potpuno drugačiju perspektivu na modernu i konceptualnu umetnost i dizajn, nije začuđujuće da je upravo on odabran kao aktuelna lokacija izložbe Čistač.

Ova izložba izazvala je različite reakcije, te potpuno suprotne emocije. Ona vam pruža mogućnost da se delimično upoznate sa umetničkim i intimnim svetom Marine Abramović, a ovo je ujedno najveća izložba njenih radova u Holandiji. Na njoj je prikazano preko 60 ključnih dela iz opusa konceptualne umetnice. I to od ranih faza njenog stvaralaštva u bivšoj Jugoslaviji pa sve do savremenih tema koje obrađuje u solo performansima. Takođe, kao posetioce, ona vas poziva da sami učestvujete u pojedinim performansima.

Marina Abramović
Marina Abramović

Izložba će biti otvorena od 16. marta do 14. jula. Ulaznice se mogu kupiti i rezervisati na zvaničnom sajtu muzeja u kom se održava. Performansi će se izvoditi svakoga dana od 10.30 do 17 časova. Takođe, na kartama je jasno naglašeno vreme tokom kog se može boraviti u izložbenom prostoru.

Foto: Profimedia / Instagram @stedelijkmuseum

Učitati još
Zatvori