Na #instasave listi: Hotel u Francuskoj ukrašen slikama Matissa i Dalija
Na #instasave listi: Hotel u Francuskoj ukrašen slikama Matissa i Dalija

Na #instasave listi: Hotel u Francuskoj
ukrašen slikama Matissa i Dalija

Iako znamo da je još uvek rano za planiranje prolećnih i letnjih putovanja, u tradicionalnom razmišljanju o predstojećim mesecima i kreiranju lista svega što želimo da ostvarimo, bilo je neizbežno napraviti i jednu to-do list: travel edition. Tako su nas maštanja odvela sve do francuske rivijere, a tamo smo pronašli i smeštaj nešto drugačijeg enterijera. Hotel Le Negresco u Nici dekorisan je – ni manje ni više – nego skupocenim umetninama nekih od najpoznatijih slikara 20. veka.

Zato ne čudi i da je Woody Allen odabrao upravo ovaj hotel kao lokaciju za jedan od svojih filmova (iz kategorije manje uspešnih). Colin Firth i Emma Stone šetali su upravo ovim hodnicima tokom scena u Magic in the Moonlight, a mnogo pre njih je istim tim koridorima prošla Sophia Lauren. Samo ovo bili bi dovoljni razlozi za posetu ovom velelepnom hotelu. No, ako na listu prioriteta stavljate likovnu umetnost ispred filmske, onda znamo još par motiva koji bi vas inspirsali na bukiranje sobe.

Među brojnim glamuroznim slikama, često uramljenim u zlatne okvire, naći ćete i poznata imena. Neke od njih potpisuju i Marc Chagall, Henri Matisse i Salvador Dalí, što ovaj muzej hotel čini jedinstvenim enterijerskim prostorom – ali i galerijskim. Osim slikarskih umetnina, hodnike i salone hotela krase i monumentalne skulpture, kakve obično srećemo (samo) u muzejima. Jedna od njih je i šarenoliki portret čuvenog Milesa Davisa koji je izvajala Niki de Saint Phalle. Pored njega, nalazi se i veliki broj elegantnih, skupocenih rukotvorina manje poznatih autora koje, ipak, svojom izradom zaslužuju podjednako poštovanje – poput bronzane sirene vajarke Myriam De Kepper.

While you’re at it

S obzirom na bogatu istoriju ovog hotela, koja datira još iz 1913. godine, ovaj hotel zavređuje pažnju i zbog ostalih detalja koji krase njegov enterijer, a koji ga čine baroknom idilom kakvu zamišljamo kada pomislimo na najuspešnije periode francuske istorije. Sobe uređene u stilu odaja Versaja nesumnjivo su dizajnerski vremeplov u tadašnje trendove i stil života. Sa druge strane, bar nam je privukao pažnju svojom secesionističkom atmosferom, koja bezmalo ukazuje na period u kojem je hotel nastao, čineći posetu autentičnim iskustvom za sve zaljubljenike u kitnjaste francuske stilove.

Foto: Instagram (@hotel_lenegresco)

Učitati još
Zatvori