Art đir: Tri jedinstvene izložbe koja ne treba da propustite ove nedelje
Art đir: Tri jedinstvene izložbe koja ne treba da propustite ove nedelje

Art đir: Tri jedinstvene izložbe koja ne
treba da propustite ove nedelje

Umetnički izraz, kao retko koja delatnost ljudskog duha, ima tu moć da podstakne kako individualnu, tako i društvenu refleksiju. U tom su smislu tematske izložbe jedan od načina na koje autori posebno ističu njima važnu temu, za koju veruju da može pokrenuti značajne promene. Iniciranjem diskusije, podizanjem svesti ili isticanjem zaboravljenih aspekata prošlosti i/ili zanemarenih elemenata sadašnjosti, galerije i muzeji postaju prostor iz kojeg kreću kulturne i uopšte, društvene promene. Izložbe o kojima ovom prilikom govorimo upravo su otelovenje takvih pokreta. Njima se skreće pažnja publike na pitanja koja često ostaju skrajnuta. U tom su smislu umetničke postavke i svojevrsno ogledalo društvenih vrednosti, koje nas navode na suočavanje sa sopstvenim odrazom.

Naš neprekidni art đir ove nedelje nastavljamo obilaženjem upravo takvih postavki.

Izložba Svi smo osobe u razvoju

U Galeriji Štab, a u saradnji humanitarne organizacije Dečje srce, brenda United Colors of Benetton Srbija i kompanije MiaMara, otvorena je izložba pod nazivom Svi smo osobe u razvoju. Sintagma „osobe sa posebnim potrebama“ toliko je ustaljena u svakodnevnom govoru da ne primećujemo grešku takve formulacije. Konvencijom Ujedinjenih nacija ističe se ono što je i poruka ove izložbe – potrebe svih ljudi su iste, a razlikuje se samo način njihovog ispunjavanja. U stručnim krugovima se zato i koristi „osobe sa potrebom za posebnom (zapravo – dodatnom) podrškom“, što pravi značajnu razliku u imenovanju, ali i tretiranju ove grupe ljudi. Upravo je to poruka koju žele da prenesu organizatori ove izložbe, ističući da nam je svima potrebno isto: ljubav i poštovanje.

Na izložbi su prikazane fotografije i dokumentarni film, u kojima su glavni akteri osobe sa smetnjama u razvoju i njihove porodice, inače članovi organizacije Dečje srce. Ovakav projekat sjajna je prilika da se istakne važnost inkluzivnog ophođenja u svim segmentima – od umetnosti i mode do javnih događaja – za sve članove društva, a posebo za osobe sa smetnjama u razvoju.

fotografija sa izložbe "Svi smo osobe u razvoju" u Galeriji Štab

Izložba Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji

U Muzeju afričke umetnosti, kao prateći konceptualni format filmskog diptiha Mile Turajlić, biće postavljena izložba Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji. Dokumentarni diptih Nesvrstani i Filmske gerile, koji se ove nedelje prikazuje u Dvorani Kulturnog centra, baziran je na arhivskim snimcima Stevana Labudovića, od kojih su mnogi nastali tokom tri godine alžirskog rata za nezavisnost od francuske vlasti. Koncipirana kao arhivski omnibus, izložbom su predstavljeni materijali i svedočanstva jugoslovenskih aktivista koji su svojim angažovanjem pružali pomoć alžirskom narodu.

Postavka će biti otvorena 18. marta, na dan kada je 1962. potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat za nezavisnost, a time i doba francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike.

Kadar iz snimka Stevana Labudovića nastalog tokom Alžirskog oslobodilačkog rata (isečak iz filma "Nesvrstani" Mile Turajlić)

Izložba Vesne Perunović Paradigma doma: Novo mesto pripadanja

U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića postavljena je izložba kanadsko-srpske umetnice Vesne Perunović. Izloženi na tri nivoa, radovi su deo autorkinog opusa nastalog u periodu nakon dvehiljaditih, tokom kojeg je stvarala u nekoliko različitih medijuma. Tako su pred publiku postavljene instalacije sa ready-made objektima, site-specific intervencije, ali i različiti vizuelni formati. Uz ranija ostvarenja, poput House of Exile / Kuća egzila i Cradle / Kolevka, prikazane su i skorije produkcije, kao što su Shifting Shelter / Promenjeno utočište Archive of Insignificant Losses / Arhiva beznačajnih gubitaka. Ovom postavkom, ali i svojim celoživotnim radom, umetnica razmatra paradigmu doma u savremenim kontekstima – od pojma fizički definisanog, neposrednog životno-formativnog i protektivnog okruženja do razumevanja doma i domicilnog kao mesta i stanja koje se konstituiše u procesima, u ostvarivanju veza sa drugima i sa svetom kroz odnose, susrete i kretanja.

izložbe
fotografija sa izložbe "Paradigma doma" u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Foto: PR

Učitati još
Zatvori