Art đir: Izložbe u beogradskim galerijama naredne nedelje
Art đir: Izložbe u beogradskim galerijama naredne nedelje

Art đir: Izložbe u beogradskim
galerijama naredne nedelje

Beograd je grad koji se slobodno može pohvaliti bogatim umetničkim sadržajem. Brojne galerije, raspoređene kroz čitav grad, kontinuirano ugošćavaju kako domaće, tako i strane autore koji svojim radom zajedno stvaraju ono što nazivamo savremenom umetničkom scenom. Stoga, vredi iskoristiti priliku kada ona postoji kako bismo se upoznali sa raznorodnim stilovima koje zastupaju mladi autori. Za ovonedeljni art đir biramo tri izložbe lokalnih umetnika za čije radove verujemo da su vredni vaše pažnje.

Izložba radova Pavla Banovića We All P(r)ay for Internet, Galerija Novembar

U svojim radovima, mladi umetnik Pavle Banović bavi se različitih društvenih tema. Internet i pop kultura, estetika društvenih mreža i svakodnevni život off- i online samo su neki od predmeta njegovog umetničkog interesovanja. Kroz svoja dela dotiče se i pitanja konzumacije sadržaja, ali i onih koji se tiču ljubavi i telesnosti u današnje vreme. Radovi izloženi u Galeriji Novembar predstavljaju dosadašnji opus sačinjen od video radova, video performansa, fotografija i konceptualnih radova. Pavlu je prošle godine uručena Mangelos nagrada, zbog čega je ovo domaći umetnik čiji ćemo rad posebno pratiti.

Izložba će biti otvorena do 23. aprila.

izložbe
Summer Storms, Pavle Banović

Izložba radova Lale Raščić Bakar gori, galerija Hestia

Okosnicu izložbe umetnice Lale Raščić, koja nosi naziv Bakar gori, čine dva kruga koji predstavljaju tradiciju i mitologiju. S jedne strane reč je o tepsiji – simbolu folklorne tradicije tepsijanja, a sa druge o gorgoneju – apotropejskom prikazu Meduzine glave iz doba Antičke Grčke. U duhu svog dosadašnjeg pristupa, koji se bazira na multimedijalnim istraživačkim postpucima, Lala nastavlja da se bavi nametnutim patrijarhalnim društvenim normama. Kroz svoje radove, umetnica pruža novi kontekst različitim mitovima, mitološkim likova ili tradiciji.

Izložba će biti otvorena do 28. aprila.

izložbe
Lala Raščić

Izložba radova Mirona Mutaovića Predgrađa, galerija Štab

Miron Mutaović je profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta umetnosti u Nišu, a Predgrađa je njegova 24. samostalna izložba. Svojim portretima, Mutaović teži da postigne alegoriju određenog psihološkog stanja, pre nego reprezentaciju ličnosti. Njegovi radovi iskaz su poniranja u nesvesno, specifičan prikaz pronalazaka koji su rezultat te pretrage. Zato su ljudske figure, prikazi pejzaža i arhitektonskih celina na Mutaovićevim radovima sličniji obrisima i senkama, dalekim i nejasnim formama. Umetnik time kroz svoj opus prenosi ono što je emocionalno, iskustveno i ljudsko, pa posmatrača suočava sa sopstvenim promišljanjima o istoriji, svakodnevici, slobodi.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

Letnji prizor, Miron Mutaović

Foto: Galerija Novembar / Galerija Hestia / Galerija Beograd

Učitati još
Zatvori