Izdvajamo deset pesama koje su obeležile muzičku karijeru Jane Birkin
Izdvajamo deset pesama koje su obeležile muzičku karijeru Jane Birkin

Izdvajamo deset pesama koje su obeležile
muzičku karijeru Jane Birkin

Jane Birkin, legendarna britanska glumica i pevačica, ostavila je neizbrisiv trag u svetu muzike i kulture. Njena karijera, koja traje više od pet decenija, obeležena je saradnjom sa Sergeom Gainsbourgom i brojnim solo projektima. Svoj prvi proboj u umetnički svet ostvarila je sredinom šezdesetih godina kao glumica u britanskoj kinematografiji, ali pravi zaokret u njenoj karijeri desio se kada se preselila u Francusku. U Parizu je upoznala Sergea Gainsbourga, s kojim je započela jednu od najpoznatijih muzičkih i romantičnih saradnji u istoriji popularne kulture. Njihova saradnja kulminirala je pesmom Je t’aime… moi non plus (1969), koja je postala planetarno poznata zbog svoje provokativnosti i senzualnosti. Izazvala je skandale i bila zabranjena na mnogim radio stanicama, ali je postala klasik koji definiše njihov zajednički rad. Ova pesma je utvrdila Birkin kao ikonu seksepila i umetnosti.

jane birkin pesme
Jane Birkin tokom snimanja programa "Melody"

Birkinina karijera nije bila ograničena samo na muziku. Njena uloga u filmu Blow-Up (1966) Michela Antonionija označila je njen prelaz iz glume u muziku. Pored toga, njen jedinstveni stil, koji kombinuje britanski chic i parisku sofisticiranost, učinio ju je modnom ikonom. Njen prepoznatljiv izgled, uključujući messy frizuru, ležernu eleganciju i bezvremeni stil, i dalje inspiriše generacije modnih entuzijasta širom sveta. Jedan od najzanimljivijih aspekata njenog uticaja na modu je stvaranje Birkin torbe. Legenda kaže da je Jane 1984. godine u avionu razgovarala sa Jean-Louis Dumasom, izvršnim direktorom Hermèsa, o svojim poteškoćama u pronalaženju idealne torbe. On je tada odlučio da dizajnira torbu po njenoj meri, što je rezultiralo kreiranjem čuvene Birkin torbe, koja je danas jedan od najprestižnijih i najtraženijih modnih dodataka na svetu. Modu na stranu, sada se bavimo njenom muzičkom karijeru. Donosimo 10 pesama koje su obeležile karijeru poznate umetnice.

Jane Birkin: Pesme koje su obeležile muzičku karijeru poznate umetnice


Ova pesma, duet sa Sergeom Gainsbourgom, postala je planetarno poznata zbog svoje provokativnosti i senzualnosti. Izazvala je skandale i bila zabranjena na mnogim radiostanicama, ali je postala klasik koji definiše njihov zajednički rad.

003║ Ballade de Melody Nelson (1971)

Ballade de Melody Nelson je jedna od najpoznatijih pesama Sergea Gainsbourga, a Jane Birkin je njen ključni izvođač. Pesma je deo konceptualnog albuma Histoire de Melody Nelson iz 1971. godine, koji se smatra jednim od najvažnijih albuma u francuskoj pop muzici. Ova pesma, kao i ceo album, priča priču o bogatom, sredovečnom muškarcu koji se zaljubljuje u mladu devojku po imenu Melody Nelson. Birkinin delikatni i emotivni vokal dodaje dubinu i osećajnost pesmi, čineći je ne samo muzičkim već i narativnim remek-delom. Pesma je istovremeno provokativna i poetska, istražujući teme ljubavi, opsesije i gubitka.

004║Jane B (1969)

Sa albuma Jane Birkin/Serge Gainsbourg, ova pesma je zanimljiva jer Birkin recituje svoje ime i osnovne podatke. Intimna i jednostavna, pesma pokazuje njihovu kreativnu sinergiju i Birkininu sposobnost da oživi Gainsbourgovu poeziju.

005║ Di doo dah (1973)

Naslovna pesma njenog solo albuma, Di doo dah, odražava njen jedinstveni stil i glas. Ova pesma pokazuje njenu sposobnost da samostalno stvara muziku koja je podjednako emotivna i estetski dopadljiva.

006║ Ex fan des sixties (1978)

Nostalgija za šezdesetim godinama i refleksija na protekle dekade čine ovu pesmu posebnom. Birkin izražava melanholiju i nostalgiju, a pesma je brzo postala favorit među njenim fanovima.

007║ Baby Alone in Babylone (1983)

Naslovna pesma sa istoimenog albuma, koju je napisao Gainsbourg, govori o gubitku i samoći. Birkinina izvedba je dirljiva i emotivna, čineći ovu pesmu jednim od njenih najvažnijih radova iz osamdesetih godina.

008║ Quoi (1991)

Ova pesma pokazuje Birkininu sposobnost da se prilagodi novim muzičkim trendovima dok ostaje verna svom stilu. Njena emotivna interpretacija i dalje osvaja publiku, dokazajući da je relevantna u svim decenijama svoje karijere.

009║ L’aquoiboniste (1978)

Sa albuma Ex fan des sixties, ova pesma bavi se temama egzistencijalne krize i besmisla. Birkinin glas i Gainsbourgov tekst savršeno se dopunjuju, stvarajući pesmu koja izaziva duboku refleksiju.

010 ║ Fuir le bonheur de peur qu’il ne se sauve (1983)

Još jedna pesma sa albuma Baby Alone in Babylone, koja ističe Birkininu sposobnost da izrazi ranjivost i melanholiju kroz muziku. Njena izvedba ove pesme je dirljiva i autentična, čineći je jednim od vrhunaca njene karijere.

Foto: YouTube, Profimedia; Instagram: @janebirkinoff

Učitati još
Zatvori