Kuća u kojoj su živeli Serge Gainsbourg i Jane Birkin otvara se za javnost
Kuća u kojoj su živeli Serge Gainsbourg i Jane Birkin otvara se za javnost

Kuća u kojoj su živeli Serge Gainsbourg i
Jane Birkin otvara se za javnost

Na adresi 5 bis rue de Verneuil u 6. arondismanu Pariza, naići ćete na fasadu prekrivenu grafitima iza koja se nalazi kuća u kojoj su živeli Serge Gainsbourg i Jane Birkin. Vrata ovog čuvenog mitskog mesta o kom se malo zna biće otvorena za javnost 20. septembra. Time će dom u kome je nekada živeo jedan od najintrigantnijih parova zvanično biti pretvoren u muzej. Karte za prvih 30.000 poseta rasprodate si u rekordnom roku nakon objavljivanja datuma otvaranja, te nema sumnje da je reč o mestu vrednom pažnje koje dodajemo na travel listu must see mesta prilikom sledeće posete Parizu. Do tada, donosimo sve o turističkoj turi koja se ne propušta.

Kada dom postane u muzej

Francusko-britanska glumica i muzičarka Charlotte Gainsbourg nakon smrti svoga oca Sergea Gainsbourga imala je jasan cilj da dom u kome su živeli njeni roditelji pretvori u muzej. Trebalo joj je više od 30 godina da to i ostvari. Projekat je tokom te tri decenije bio više puta najavljivan, ali se svaki put odlagao iz različitih razloga. Poslednja, a ujedno i najizvesnija najava bila je neposredno pred proglašenje pandemije usled kovida.

Ipak, usled pandemije, planovi za otvaranje vrata jednog od najmističnijeg mesta ponovo pali u vodu. Verujemo da se istorija neće ponoviti i ovog puta. Prema zvaničnoj najavi, vrata doma u kome je provela detinjstvo biće otvorena za javnost 20. septembra. Ture će se održavati u manjim grupama od po 10 ljudi i u intervalima od pola sata. Ovo će biti prvi put da će posetiocima biti dozvoljen ulazak u pariski dom Sergea Gainsbourga i Jane Birkin.

Vremenska kapsula

Dakle, vrata njihove rezidencije kao deo kulturne institucije sadržaće muzej, kafić i koncept radnju. Prema zvaničnom saopštenju, pepeljare su pune baš kao u vreme kada je jedano od najomiljenijih – i ozloglašenih – kantautora Francuske, Serge Gainsbourg stvarao i pisao pesme na svom čuvenom klaviru dok ga je Jane posmatrala.

Francuski muzičar i kompozitor i njegova britanska saputnica Jane Birkin u ovu kuću se se uselili 1969. godine. Tu, na levoj obali Pariza, Serge je napisao i čuvenu Je T’Aime … Moi Non Plus. Kako stoji u saopštenju, atmosfera je autentična i zaista se može doživeti duh tog vremena i njihovog stvaralaštva.

Ono što ovo mesto čini posebnim jeste što nikada ranije nije otvoreno za javnost i generalno malo je fotografija koje dokumentuju izgled kuće u kojoj su živeli. Jedino je čuveni fotograf Tony Frank imao priliku da nakon umetnikove smrti poseti ovo mesto i zabeleži svojim objektivom. Kao proizvod toga, nastala je i knjiga Gainsbourg, 5 bis rue de Verneuil koja je i dalje u prodaji, a prema informacijama moći će da se kupi i u koncept radnji u okviru muzeja.

Sve o muzeju

Mesto inspiracije i radno mesto Sergea Gainsbourga ugostilo je mnoge slavne ličnosti. Tu je Serge vodio porodičan život sa Jane Birkin. Ovo mesto je oduvek bilo od velikog značaja kako u njegovom ličnom životu, tako i u razvoju njegovog 5 bis dela. Tokom vođene ture u pozadini će ići originalne verzije iz zbirke neobjavljenih zvučnih arhiva.

U malim grupama, posetioci će sa slušalicama proći kroz kuću na dva sprata. Tridesetominutno vođenje biće od strane Charlotte Gainsbourgr, koja će, korak po korak, publiku vraćati u sećanja i anegdote vezane za njenog oca i njenu kuću iz detinjstva.

Omaž jednoj ljubavi

Čuvena adresa 5 bis Rue de Verneuil u 6. arondismanu Pariza je živi simbol umetnikove mitske figure. Tu je Serge živeo od 1969. do 1991. Nakon njegove smrti te 1991. godine, fasada kuće je u rekordnom roku bila ispisana grafitima. Njegov lik i delo inspirisali su brojne street art poštovaoce njegovg rada da mu na ovaj način odaju počast. U nekoliko navrata pokušano je da se fasada prefarba u belo, ali bi svaki put iznova bila ispisana grafitima, stihovima, izlepljena slikama ili posterima. Njegove pesme za sve to vreme žive, a sada su i njegove lične stvari dobile novi život. Ukoliko vas put navede u Pariz, ne propustite 5 bis Rue de Verneuil u 6. arondismanu Pariza. I savetujemo vam da karte kupite na vreme.

Foto: Instagram, Profimedia

Učitati još
Zatvori