Iz dnevnika Senje Vild: Epizoda Barselona
Iz dnevnika Senje Vild: Epizoda Barselona

Iz dnevnika Senje Vild: Epizoda Barselona

Nakon Bukurešta i Hvara, poznata fotografkinja Senja Vild nastavlja svoja putovanja Evropom. Kao i do sada, kamerom beleži trenutke i mesta koja na nju ostave poseban utisak, a svoje dnevničke foto-zapise deli na stranicama Journala. Ovog puta, Senja nas vodi u Barselonu, u kojoj nam otkriva svoja omiljene lokalitete.

Barcelona diary

Barsa. Bila sam uzbuđena kao kada sam prvi put putovala u Pariz – već dugo nisam negde bila prvi put. Madrid mi je pre nekoliko godina bio jako uzbudljiv, dopalo mi se skoro sve. Od mentaliteta, preko kulture, do načina života. Barselona je drugačija.

Živi noću, a preko dana je na plažama i u barovima. Siesta se podrazumeva. Najčešće prevozno sredstvo su motori, vespe i električni trotineti. Ja sam je prehodala.

LOT ROASTERS

Na prvi pogled, Lot Roasters je radionica. Pripremaju se kolači, topi čokolada i peče kafa u zrnu. Od posetilaca, obožavalaca kafe, odvaja ih samo stakleni zid. Tamo su mi svako jutro spremali kortado. Ni kolačima nisam odolela – svaki dan probala sam drugi. A sve je lepo minimalistički upakovano. I ekološki osvešćeno. Papirna ambalaža je skoro za sve proizvode, od vrećica za kafu u zrnu do omota za čokoladu sa različitim procentima kakaa. Ušećereni bademi i indijski orah su u almunijumskim kutijicama. Mala grešna zadovoljstva, sitnice koje nam ponekad čine život.

EGG LAB

Egg Lab je blizu LOT-a i pravo mesto za doručak ili brunch. Vrlo je instagramično. Privukao me je enterijer – rozikast, baršunast, sveden… sa čuvenim bauhausovskim stolicama Marcela Breuera i minimalističkom rasvetom. Uniforma zaposlenih kreirana je tako da se savršeno uklapa u ambijent. Jelovnik je nevelik, sve je ukusno i lako se može degustirati cela ponuda u nekoliko poseta, posebno ako jedete u društvu.

LA BARCELONETA

Lokalna plaža blizu u katalonskom delu Barselone. Ona je u stvari dnevna soba uzavrelog grada, mesto je za susrete i druženja, za uživanje i osveženje. Ima tu svega, raznovrsnih restorana i kafića, prostora za vežbanje i dečijih igrališta. Odlična je i za fotografisanje – duga peščana plaža sa beskrajnim nizom belih suncobrana. Volela sam da sedim na stenama pored mora, pri kraju plaže. Dovoljno je daleko od gužve da se čuje zvuk talasa kako se odbija o velike kamene konstrukcije, dovikivanje ribara i brujanje grada u daljini… Kratko meditativno opuštanje.

ELIUPRI

Eliupri je prodavnica šešira u Gotičkoj četvrti. Drži je bračni par, a šeširi su posebni u svakom pogledu. I mnogima preskupi. Svejedno treba otići i pogledati njihove perfektno izvedene i kreirane komade. U svaki šešir uloženo je ogromno znanje, posvećenost i ljubav.

Barcelona paviljon

Nemački paviljon za međunarodnu izložbu 1929. Projektovali su ga Ludwig Mies van de Rohe i Lily Reich. Ta spektakularno minimalistička zgrada jedna je od ključnih u istoriji arhitekture, a takav je i upotrebljen materijal – mermer, crveni oniks i travertin. Sve se to može reći i za posebno projektovan nameštaj, da pomenem samo stolicu Barcelona koja se i danas proizvodi. Rekonstruisan je osamdesetih godina prošlog veka i danas je mesto hodočašća.

HONEST GREENS

Vegetarijanski lanac restorana sa velikim izborom laganih jela. Ima svega, baš po mom ukusu. Od raznih salata, tortilja i matcha čokoladnih bombica… Lokali Honest Greens su odlično raspoređeni po gradu, pa sam u različito doba dana i na sasvim različitim krajevima grada mogla da isprobam široku lepezu jela koja nude. Uživala sam u svakom zalogaju.

NOMAD

Nomad je još jedno od specijalizovanih coffee mesta u kojima birate kako će vam i sa kojim ukusima kafa biti pripremljena. Tu svoju kafu pijete s nogu, u prolazu, u kratkoj pauzi dok obilazite grad. Njihova kafa služi se i u hvarskom kafeu Snob.

TALARA STUDIOS

Talara Studios bila je jedna od lokacija za snimanje nove kampanje za Shash brend. Izgleda kao apartman mladog para, a reč je o stanu koji je i fotografski studio. U takvom prostoru bih mogla da živim. Obilje prirodne svetlosti se prelama kroz staklene površine i detalja koji podsećaju na ostrvo Mikonos. Talara je izvanredan foto studio, prostor koji fotografu otvara brojne mogućnosti.

Barselonu sad malo bolje poznajem. Iz drugog puta još mi se više dopala. Znam da sam tek zagrebla po površini ovog čudesnog grada. Ovo su samo neka od očaravajućih gradskih mesta. Ako odete, otkrićete i doživeti nešto sasvim drugo. I tako treba da bude. Nisu važne samo destinacije, važno je i s kim putujete. Birajte pažljivo i neke uspomene sačuvajte samo za sebe.

Tekst i foto: Senja Vild

Učitati još
Zatvori