Iz dnevnika Senje Vild: Epizoda Hvar
Iz dnevnika Senje Vild: Epizoda Hvar

Iz dnevnika Senje Vild: Epizoda Hvar

Fotografkinja Senja Vild nedavno nas je sprovela kroz ulice Bukurešta i svoje letnje avanture u rumunskom gradu, a ovog puta nas u svojim dnevničkim zapisima vodi na Hvar.

Hvar diary

Hvar, Pharos, For… najsunčanije ostrvo na Jadranu ima mnogo imena. Možete smisliti i neko svoje. Nešto što vas veže za taj prostor. Mene je zauvek vezalo odrastanje. Da nije policijski gliser mamu prevezao sa Hvara u Split, bila bih rođena Forka – zamalo. Na Hvar sam opet došla sa deset godina i dovoljno sam letnjih raspusta tamo provela da ga mogu zvati domom – trećim, četvrtim. Ono je moje ostrvo, tamo su moji ljudi, uspomene zauvek.

KAVA37

Jutrom, niz hvarske skale (stepenice), sa vrha brda u kojem sam ušuškana u našem letnjem domu, kroz Burak do Kave37. Na kratki espreso ili kortado uz vruć cookie – ako stignem dovoljno rano. Ko prvi, njemu cookie. Ili, ako zamolim ekipu iz Kava Family, pa mi sačuvaju jedan kada se pojavim na prvoj podnevnoj kafi koja bi trebalo da bude jutarnja. Nije se jednom dogodilo da sam se iskrcala, ili jurila da se ukrcam na katamaran, a da me je već čekala spremna ona za dobrodošlicu, ili putna. It’s called (Kava) family for a reason.

GLOD

Za sve koji imaju sweet tooth, a među njima sam i ja, Glod je nezaobilazna hvarska lokacija. Julija, ili kako je moj tata zove Juliette, vlasnica je male poslastičarnice samo stotinak metara niz ulicu od Kave37. Slučajno smo se upoznale i sprijateljile dok sam sa velikim zadovoljstvom isprobavala njene kolače. Tata i ja posebno uživamo u tome, jer slatkiš je obavezan kraj svakog obroka. A Julija ih pravi sa talentom i guštom. I uvek su različiti. Sezonski, sveži, ručno rađeni svaki dan u njenoj kućnoj radionici. Srećom stanujemo blizu, pa uvek mogu da trknem po ostatke ili isprobam nove ukuse.

NINE STUDIO

Možda nije samo hvarski, ali je tamo sve počelo. Moja prijateljica Ivana je manekenka, Zagrepčanka koja se, kao i ja, preko leta seli na Hvar, u Dubovicu. Sa svojom bakom osnovala je Nine Studio. Bila sam u prilici da među prvima vidim ručno pletenu haljinu njene bake. Svako leto Ivana i ja smo se, tradicionalno, nalazile na kafi, odlazile na kupanje i snimale par fotografija, samo za našu dušu. Prošlog leta bile smo pred sam kraj dana pored mora, Ivana je nosila bakinu pletenu haljinu. I tako je počelo.

U boho dućan može se pronaći Nine studio MORE BEACHWEAR haljina, kao i pleteni kupaći kostimi iz kojih nećete izlaziti celo leto. Još nisam naučila da se pakujem tako da ne nosim pun kofer nepotrebnih stvari, ali kupaće kostime uvek sa uživanjem iznosim.

HVAR REPUBLIC

Jelsa je grad na sredini otoka Hvara sa pogledom na Brač. Mesto je manje i mirnije, ali ništa manje zanimljivo. Na samom ulazu u grad nailazi se na malecni dućan Hvar Republic, pun svakakvih šarenih sitnica – ručno rađeni nakit vlasnice Karmen, majice For Sunny People Only, peškiri, torbe. Sve što vam treba za leto. A ono je za igru, ono je radost koja, istina, ne traje dugo, a kad prođe uspomene ostaju duboko u nama – i šarene đinđuvice da nas raduju kad dani postanu tmurni i sivi.

FALKO BAR

Falko je beach bar koji pamtim iz vremena kad ga je činilo par stolica i stolova uz šetalište pored mora, prema vili Bakarić. Tamo se išlo sa lokalnim društvom na kupanje i skakalo se sa najviše stene u blizini. A onda se posle plaže dolazilo se na Cedevitu, partiju karata ili sladoled. Danas je to jedno od dobro osmišljenih mesta u na kojima se može provesti dan na plaži. I uživati u dobroj hrani i piću. Porodicu koja je u ovo uložila svoju kreativnost i umeće spremanja hrane možete upoznati dok se ljuljuškate u visećoj mreži ili se rastežete na jastuku u hladu masline. Društvo je skoro isto svake godine, ali se osećati kao kod kuće kad god da dođete. Malo je reći da su me gledali kako rastem. Dešavalo se da dok čitam knjigu ili skrolujem po telefonu između dva kupanja stigne neki smoothie ili me sačeka kutija čokolada za rođendan. Tako je bar bilo ove godine.

P.S. Ostavite mesta za njihov tiramisu. Zahvalićete mi kasnije.

JEROLIM

Jerolim je na Paklinskim otocima preko puta grada Hvara. Čuveno je i tradicionlano hvarsko naturističko kupalište. Još jedan komadić raja. Odlazili smo tamo pred kraj dana, kada bi se kupači već vraćali brodicama u grad. Najlepše vreme za poslednje zrake sunca. Bilo nas je nekoliko, imali smo osećaj da je ostrvo naše. Mir, smiraj i radost koja se oseća u vazduhu. Hvar je moj otok. Stvari se menjaju, ljudi odlaze i dolaze – uspomene su zauvek. Svi oni i sve te promene, taj kamen i more, to nešto što imam samo tamo. To čini Hvar mojim sretnim mestom.

Tekst i foto: Senja Vild

Učitati još
Zatvori