Journal kolumna: PISMO
Journal kolumna: PISMO

Journal kolumna: PISMO

Jako skoro, nema tome ni par nedelja, u nekom vinom relaksiranom razgovoru, potegla se tema pisama. Tačnije, zašto ih niko više ne piše. Svako je imao svoju teoriju. Radojča je kao i uvek duhovito objasnio da je problem u emotivnoj nepismenosti. Miki je konstatovao da postoji određena doza stidljivosti, plus slaba koncentracija za duža pisanija. Senka je tvrdila da za pisanje pisma treba imati muda i volju. Nemanja i Jelena su se složili da je svima lakše da zveknu deset emotikona i u deset klikova objasne ono za šta je u prošlosti služilo bar dva lista gusto ispisane hartije.

@theletterist

Malo sam se dublje zamislila oko fenomena i stavila se u poziciju one koja piše nekome.

Pre deset godina, supruga moga brata, u našem narodu poznatija kao moja snaja, pristala je da sa njim izađe na večeru pod jednim jedinim uslovom. DA JOJ NAPIŠE PISMO! Sećam se da sam lektorisala taj izliv emocija i priznaću zavedila sam joj. Da, dobila je nešto što nema cenu. A zauvek će biti čist dokaz njegove želje da je osvoji. I nakon deset godina braka, cenim da mu i dalje maše tim papirom ispred nosa, dokazom osvajačkog pohoda na njeno srce. Sesti i izliti se na list papira, ne zvuči toliko teško, međutim. Pisana reč ima veću težinu od bilo koje poruke ili maila, bilo kog digitalnog pristupa, a zašto?

Povezala sam dva i dva. Na svim radionicama ili terapijama koje sam pohađala, terapeut je insistirao na pisanju! Mozak i srce koegzistiraju, vaša ruka je samo alat koji VAŠU DUŠU stavlja na materiju, odnosno papir. Dakle teško je prevariti taj papir.

@theletterist

Ono šta ste vi, stavili ste sebi kao dokaz, na neki način u amanet i podsetnik, vaših misli i osećanja.

Koliko me memorija služi, kada sam u terapijske svrhe kao zadatak imala da napišem pismo izvinjenja i pohvala devojčici Jasmini plakala sam kao kiša. Papir je pokupio moje suze, a ja sam jedva skupila komadiće sebe. Kako to obično biva u mom životu, situacije kojima se posvetim kao nekoj vrsti analiziranja sociološkog problema vrlo brzo mi se materijalizuju. I kao ove kiše koje nas iznenađuju danima, mene je iznenadilo pismo! Da, da. Pravo pismo u bež koverti, latiničnim slovima, jedna gusto ispisana A4 strana opažanja, duhovitosti, jednom rečju NJEGA.

Nakon par dana, kada smo se čuli, pitala sam da li ima dozvolu da pišem o pismu. Ah kako smešno zvuči. Rekao je „Naravno“ i hvala mu, stoga ću pismo preneti u celosti.

@theletterist

Draga J.,

ne znam kako se počinje pisati pismo, ovo je prvo koje pišem u životu. Nadam se da neće završiti u kanti sa nekim nebitnim računima. Zato sam i zalepio stiker (koji sam ukrao od ćerke). Pomislio sam ako vidiš princezu Jasmin mislićeš da je pozivnica za neki dečiji rođendan i sigurno ga otvoriti. Valjda sam bio u pravu. Poznajemo se, a kasnije ću ti objasniti odakle, samo ne preskači ove redove, iz radoznalosti! Dugo vremena sam razmišljao kako da ti priđem, ne volim društvene mreže, ali sam otvorio Instagram, na kom imam jednu osobu koju pratim, a to si ti. Znam da zvučim kao stalker ili neki psiho tip, ali veruj mi da nisam! Uostalom imamo dosta zajedničkih prijatelja, a odatle mi i tvoja adresa.

Naša drugarica Duca, vlasnica cvećare, preko koje sam ti posalo božure onomad, bila je oduševljena idejom da ti napišem ove redove. Očekivao sam da ćeš kao i sve, i te božure staviti na svoj profil i da ću samo rečenicom: Nema na čemu doći do tebe. Međutim, sa tobom očigledno čovek nikada nije siguran, Da, znam da si strelac i sve ostalo, pa sam i tu malo istraživao, sa tobom definitivno nema garancija. A, ja, ja sam jedna obična vodolija. Što je dobro, jer shvatih da jarčeve i rakove baš nešto ne voliš.

Ako već nisi pozvala Ducu, red je da ti objasnim ko sam.

Upoznali smo se u Parizu u jednom klubu. Ja sam bio sa mojom bivšom suprugom, a ti sa, takođe sada već, bivšim mužem. Užasno te nervirao čovek sa tompusom! Toliko da si odglumila vrtoglavicu i izašla na terasu. Taj čovek sam bio ja. Napaljeni klinac koji je mislio da je baš moćno piti šampanjac i duvati nekome dim u lice. Ali i ti si bila malo licemerna, jer si na terasi zapalila Sobranie Black Russian, koji smrdi isto koliko i tompus. Godinama su nam se putevi ukrštali, ali kao da nije bilo pravo vreme. Skoro sam čitajući neke tvoje kolumne shvatio da je pravo vreme, ono koje mi odredimo.

Ha, sama si to napisala, a ja prepisao…

Sećaš se bar tog vremena, kada se svuda pušilo, ako se već ne sećaš mene. Znam da Instagram nije realnost, ali sam shvatio da voliš vina, da se glasno smeješ, a verovatno jako tiho plačeš, da su ti deca očigledno nasmejana i voljena, pa da si čak i od pitbulla napravila psa kog svi žele. Na mnogo načina sam želeo da priđem, mnogo puta slušao kako glasno komentarišeš za stolom pored mog neke komične situacije, ali nisam želeo da budem jedan od mnogih.

Prestao sam odavno da pušim. Jako dugo sam već bivši muž, a stalni otac jedne tinejdžerke. Ali eto, i dalje želim da sednem preko puta tebe i kažem ti: Izvini što si me ovoliko čekala.

Možda je sve ovo prekasno, možda je pogrešno, ali da nisam ovo napisao, kajao bih se.

Nadam se da su božuri procvetali.
Nadam se da ćeš mi napisati odgovor, moja adresa je tu.
Zalepi i ti neki stiker da se radujem i pre nego otvorim pismo.

N.

@theletterist

I eto, život ume da nas iznenadi, možda nam danas, da baš DANAS svima treba samo papir i olovka…

I da, odgovorila sam i zalepila stiker i ubacila malo lavande, da ostane miris za neka buduća vremena, nadam se lepa…

Vaša J.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori