Šta čitaju poznati: Natalie Portman
Šta čitaju poznati: Natalie Portman

Šta čitaju poznati: Natalie Portman

Slavna holivudska glumica, Natalie Portman, putem svog Instagram naloga neprestano deli fotografije pročitanih knjiga. Ona je, uz Reese Witherspoon, među prvima osnovala književni klub – zahvaljujući kojem neprestano dobijamo jedinstvene preporuke za čitanje. Portmanova se mimo toga oprobala i kao spisateljica za najmlađe, a njene Basne su prevedene na mnogobrojne jezike.

U sklopu Natalie’s Book Cluba možemo otkriti pravi žanrovski miks i različite književne forme – koje se kreću od poezije, preko kratkih priča, sve do savremenih romana. U nastavku sledi nova virtuelna tura kroz biblioteke slavnih – ove nedelje popisujemo omiljene knjige glumice Natalie Portman.

Devojka, žena, drugo – Bernardin Evaristo

Natali Portman je svoj Natalie’s Book Club pokrenula uz roman, Devojka, žena, drugo, najuticajnije savremene britanske književnice i borkinje za ljudska prava Bernardin Evaristo. Ovde su sjedinjene priče dvanaest žena crne i bele puti, koje se razlikuju još i po godinama, obrazovanju, društvenom statusu i seksualnoj orijentaciji. Ove žene spajaju životne raskrsnice u Londonu i kroz četiri isprepletena poglavlja saznajemo ključne segmente o svakoj ponaosob. Bernardin Evaristo je za remek-delo savremene književnosti osvojila, 2019. godine, Bukerovu nagradu, a roman je naišao na odličan prijem jer se između ostalog bavi temama kao što su – rasizam, feminizam, pol, seksualnost, te klasna i rodna neravnopravnost.

@Delfi

Grudi i jaja – Mieko Kavakami

Na listi slavne glumice našao se i nagrađivani roman vodeće japanske književnice Mieko Kavakami. U središtu radnje nalaze se tri žene – Nacuko, njena starija sestra Makiko i tinejdžerka Midoriko. U vremenskom intervalu koji obuhvata osam godina, tri junakinje čitaoce vode kroz svet žena – koje se neprestano bore protiv nametnutih normi patrijarhalnog društva.

Roman otvara epizoda, iz tokijskog predgrađa, u kojoj Nacu pokušava da urazumi stariju sestru Makiko zbog opsednutosti estetskim korekcijama. Ujedno upoznajemo i Midoriko, tinejdžerku koja je usled stresnog odrastanja prestala da govori te komunicira jedino putem dnevničkih zapisa.

Nekoliko godina kasnije ponovo srećemo Nacu, koja je u međuvremenu postala afirmisana autorka. Ona čitaocima otkriva brojne informacije iz svog života – a između ostalog u razmatranje ulazi i njena odluka da se ostvari kao majka uz pomoć donatora sperme.

@Kontrast

Prijatelj – Sigrid Nunjez

Natalie Portman često navodi Sigrid Nunjez kao omiljenu autorku  – a mi smo odlučili da izdvojimo njen najpopularniji roman Prijatelj – koji je dostupan i na srpskom jeziku. Ovo književno delo na slikovit i poetičan način pripoveda dirljivu priču o jedinstvenom prijateljstvu, gubitku i ljubavi. Premisa je sledeća…

Nakon iznenadnog gubitka najboljeg prijatelja i mentora, spisateljica dobija na čuvanje njegovog psa Apolona, ogromnog starog mužjaka nemačke doge kojeg niko ne želi. Između njih dvoje se vremenom stvara posebna veza – on njoj pruža neku vrstu utehe, ona pokušava da ublaži njegovu nemu patnju za izgubljenim vlasnikom. Svako se na svoj način nosi sa tugom, a kroz jedinstvene životne okolnosti koje spajaju protagoniste autorka budi najiskrenija osećanja i podseća zbog čega je prijateljstvo važno za svakog od nas.

@Vulkanizdavaštvo
Učitati još
Zatvori