Uz ove daily rituale parola „take a break“ dobija svoj pravi smisao
Uz ove daily rituale parola „take a break“ dobija svoj pravi smisao

Uz ove daily rituale parola „take a
break“ dobija svoj pravi smisao

Poslednjih godina sve više smo svedoci ubrzanog tempa življenja, koji sa sobom kao posledicu ostavlja nastanak stresa. U pokušaju da se nosimo sa svim životnim izazovima i okolnostima iz poslovne i privatne sfere, često dovodimo sebe do mentalnog, fizičkog i emocionalnog iscrpljivanja. Termin burnout ili sindrom sagorevanja je tema koja je sve više prisutna u javnosti, ujedno, podiže se i svest o značaju brige o sebi i sveukupnom zdravlju. Zbog toga je važno pokušati pronaći balans između poslovnih i privatnih obaveza, očekivanja drugih i nas samih. Briga o sebi je prioritet koji, čini se, lako zapostavljamo. A ona se može manifestovati i u posebnim trenucima koje ćemo tokom dana odvojiti samo za sebe. Mi smo pronašli način kako da i tokom ispunjenog dnevnog rasporeda pronađemo vremena upravo za takve trenutke. Hajde da imamo vremena i za sebe! Nekada je i svega nekoliko minuta dovoljno da udahnemo, oslušnemo sebe i pričinimo sebi neko malo zadovoljstvo. Deadline i brojne aktivnosti na taj način dobijaju kontratežu, a mi vreme koje će nam pomoći da povratimo energiju, umanjimo stres, opustimo se i pokažemo da brinemo i volimo sebe.

Grand kafa

But first coffee…

Šta bi moglo biti zajedničko mnogim ljudima sveta, nezavisno od profesije, staleža, demografskog, sociološkog, pa i kulturološkog određenja? Odgovor se može pronaći u činjenici da većina svetske populacije započinje jutra uz šoljicu kafe. Bilo da ste morning ili not so morning tip ličnosti, ispijanje prve jutarnje kafe je rutina koju primenjuju obe kategorije. Prepoznatljiva aroma i ukus kafe dovoljni su da nas razbude, a sama njena priprema, predstavlja poseban ritual. Čini se da su savremeno doba, ubrzan način života i multitasking doprineli tome da se stvara subjektivan osećaj (pre)brzog protoka vremena. U toj užurbanoj svakodnevici, neretko izgleda kao da smo u stalnom sukobu između protoka vremena i ostvarivanja ciljeva. A to dugoročno može voditi iscrpljenosti. Svako novo jutro otvara brojne mogućnosti. Način na koji ćemo ga započeti može uticati na produktivnost i kvalitet dana koji je pred nama. Zato je važno da i u prvim jutarnjim satima, imamo vremena za sebe.

Grand kafa
Grand kafa
Grand kafa
Grand kafa

Morning coffee = morning happiness

Ispijanje jutarnje kafe je vreme koje odvajamo samo za sebe. To su trenuci tokom kojih pripremamo energiju i mindset za početak radnog dana i sve poslovne i privatne obaveze koje nam predstoje. Bilo da je ispijamo u tišini ili uz omiljenu playlistu, odvojeno vreme za jutarnju kafu ima poseban značaj. Tokom tih trenutaka možemo se posvetiti sebi, usporiti i prepustiti njenoj neodoljivoj aromi i ukusu. Sasvim dovoljno za početak dana bez stresa. Prva jutarnja kafa tako se vezuje za posebne momente. Tada se fokusiramo na svoje osećaje, bez opterećenja rasporeda i obaveza koje nam predstoje. Ti trenuci su samo naši i oni postaju baza iz koje zakoračimo u dan.

Grand kafa

Take a break cuz you need deserve it!

Radni dan sa sobom nosi brojne izazove. Rasporedi, sastanci, to-do liste…Potreba da se postignu svi rokovi, nepredviđene situacije i odlaganja često mogu biti izvor stresnih situacija. Dinamika radnog dana, ostvarivanje krakoročnih i dugoročnih poslovnih ciljeva, te mutitasking zahtevaju koncentraciju i posvećenost. U svemu tome potrebno je napraviti pauzu i pronađi trenutak za svoju šoljicu kafe. Pauze u radu su važne, jer nam omogućavaju predah i kratkotrajni odmor. A to doprinosi poboljšavanju fokusa i podstiče nivo naše produktivnosti.

Grand kafa
Grand kafa

Coffee time

Pauza za kafu je trenutak kada zatvaramo laptop, odlažemo planer, a naše misli usmeravamo na druge sadržaje. Neka naša mala pauza za kafu bude vreme koje ćemo posvetiti samo sebi. Nekoliko koraka do aparata za kafu i već smo bliže pauzi tokom koje ćemo se usredsrediti na svoje osećaje i misli, napraviti predah od posla. Pogled u sunčan dan, razgovor sa dragom osobom i šoljica omiljene kafe dovoljni su da se opustimo, smanjimo stres, obnovimo energiju. Potom, nesmetano nastavimo sa završavanjem poslovnih zadataka.

You say coffee – I say ritual

Iako se dnevna to-do lista uglavnom sastoji od brojnih poslovnih i privatnih obaveza, mi na našu dodajemo jednu must stavku koja znatno doprinosi kvalitetu svakodnevice – vreme odmora, odnosno relaksacije. Na pitanje: What’s better than just relaxing at home, mi odgovaramo, do it with a cup of coffee. Nakon intenzivnog radnog dana, vremena provedenog sa decom, partnerom, prijateljima, važno je da imamo vreme za pauzu koje ćemo posvetiti isključivo sebi. Različite uloge koje ostvarujemo tokom dana zahtevaju određen angažman, fokusiranost, te emotivno i mentalno zalaganje. Zbog toga je važno da postoje trenuci tokom kojih ćemo moći da zastanemo, udahnemo, pažljvo oslušnemo sebe i svoje trenutne potrebe, jer ako ne slušamo sebe, možemo lako da proključamo. Tako, ispijanje kafe nakon radnog dana u cozy atmosferi doma postaje važan ( i nepohodan) deo svakodnevice. Ritual koji vezujemo za lično uživanje, satisfakciju.

Those precious moments

Šoljica omiljene kafe je odličan saveznik obavljanja različitih hobija, bilo da je reč o pasioniranom uživanju u filmovima i serijama, čitanju knjige i home spa iskustvu. Naš glas ide trojstvu coffee-book-spa, u kome vidimo sjajan način da se posvetimo sebi, nezi našeg uma i tela. Stranice knjige pružaju nam mogućnost da se izmestimo iz svakodnevice i prepustimo imaginarnim sadržajma, a uz miris i ukus Grand Gold kafe ovo iskustvo postaje naša dnevna oaza mira. Hajde da imamo vremena i za sebe i ovakve trenutke, koji su u vremenu užurbane svakodnevice potrebni, te pokazatelj neophodne brige o sebi. Vođenje računa o našem fizičkom i mentalnom zdravlju jedan su od preduslova sprečavanja nastanka sindroma sagorevanja. Stoga, u prebukiranom dnevnom rasporedu, vreme odvojeno za sebe potrebno je postaviti kao prioritet. Ispijanje šoljice kafe tako postaje način ugađanja sebi, i ona mala radost koju vezujemo za istinske trenutke opuštanja i osluškivanja sebe.

Foto: Ljubo Ašćerić @ljubo.asceric
Model: Anja Grbović @anjagrboviic
Lokacija: NÖJE HOME&DOM @nojedom_com

Učitati još
Zatvori