Šta čitaju poznati: Marc Jacobs (vol. 1)
Šta čitaju poznati: Marc Jacobs (vol. 1)

Šta čitaju poznati: Marc Jacobs (vol. 1)

Američki dizajner Marc Jacobs, na modnoj mapi zabeležen je pre tačno četrdeset godina. Otad je neprestano menjao lice i naličje modne industrije i disidentskom vizijom rušio sve ustaljene konformističke odevne navike. Urbanim stilskim identitetom oblikovao je najpre modnu kuću Louis Vuitton (od 1997. sve do 2014. godine), stvorivši od uštogljenog luksuznog Parižanina, smelog kosmopolitu, koji ume da koketira s kontrakulturnom estetikom. Nakon Louis Vuitton ere, ređali su se ikonični modni momenti u njegovoj režiji, te i dan-danas ovaj vizionar ostaje atraktivan kao i prvog dana.

Ipak, u ovom Marc Jacobs poglavlju neće biti reči o modi, već o knjigama i čitanju. Naime, skrolujući po Instagram feed-u, zapazili smo da dizajner neprestano čita raznolike knjiške naslove. A u nastavku popisujemo (i prepisujemo) njegovu reading listu.

„Giovanni’s Room“ – James Baldwin

James Baldwin ubraja se u red najznačajnijih američkih književnika. Njegov roman Giovanni’s Room objavljen je 1956. godine i predstavlja pravi LGBT+ klasik. U odnosu na Baldwinov prvi roman koji se bavio pitanjima rasne diskriminacije u Americi, u ovome se  književnom delu prožimaju teme seksualnosti i otuđenosti na veoma otvoren način. Radnja se odvija u Parizu i prati život glavnog naratora Davida. Ovaj mladić odlazi iz Amerike i život nastavlja u Gradu svetlosti, gde ujedno započinje i ljubavnu vezu s Helom. Nakon što Hela ode u Španija na par nedelja, David upoznaje  barmena italijanskog porekla Giovannija. Uskoro se između dvojice mladića razvija intenzivna seksualna veza. I do kraja se prožima pitanje – da li će David konačno prihvatiti sebe i osećanja od kojih je neprestano bežao?

@themarcjacobs

„The Stepford Wives“ – Ira Levin

Druga knjiga s Jacobsove liste, takođe se ubraja u kultne, a reč je o naslovu The Stepford Wives, američkog pisca i dramaturga Ire Levina. Ovaj roman nadaleko je poznat i zbog filmskih adaptacija iz 1975. i nešto novije iz 2004. godine s Nicole Kidman u glavnoj ulozi.

Radnja se odvija u bogatom predgrađu, unutar kojeg se život odvija u idiličnom opsegu. Uskoro se ovde nastanjuje bračni par Eberhart i njihovo dvoje dece. Glavna junakinja pokušava da se sprijatelji s drugim ženama, međutim, ispostavlja se da su one zapravo zainteresovane samo za obavljanje kućnih poslova. Joanna Eberhart naposletku razotkriva veliku tajnu koja stoji iza (pseudo)savršenstva u Stepfordu i kreće u borbu protiv muškaraca koji svoje žene pretvaraju u poslušne robote.

@themarcjacobs

„American Psycho“ – Bret Easton Ellis

Ni nakon tri decenije od objavljivanja, kontroverze oko satiričnog psihološkog romana American Psycho“ ne jenjavaju. Glavni (anti)junak Patrick Bateman, bogati bankar s narcisoidnim poremećajem, živi dvostrukim životom. I tako on danju uživa u svakodnevnim poslovnim aktivnostima i  društvenim okupljanjima unutar elitnih restorana na Menhetnu. Dok uveče postaje najsuroviji serijski ubica, koji svoje žrtve muči na najsurovije moguće načine. Književnik Bret Iston Ellis, kroz ovo remek-delo Amerikane kritikuje snobizam i američko društvo opsednuto statusnim simbolima – a ujedno predstavlja i svojevrsnu savremenu lektiru, koja pokazuje da ni celokupno današnje društvo svojim ponašanjem nije odmaklo daleko od protagoniste ovog romana.

@themarcjacobs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori