Kako je plava stolica postala fenomen u uređenju enterijera
Kako je plava stolica postala fenomen u uređenju enterijera

Kako je plava stolica postala fenomen
u uređenju enterijera

Trendovi u enterijeru smenjuju se gotovo istom brzinom i po istom principu kao oni u svetu mode. Bilo da se radi o dominantnom dekorativnom stilu i preferenciji za određenu paletu boja, iz sezone u sezonu javljaju se nove tendencije koje diktiraju uređenje prostora. Tako je poslednji u nizu fenomena – plava stolica. Ovaj statement komad nameštaja odjednom srećemo širom Pinteresta, pa nismo mogli, a da se ne zapitamo u čemu je tajna.

Zašto baš plava stolica

Isprva bi se moglo pretpostaviti da bilo koji komad nameštaja u jarkoj, upečatljivoj boji može ostvariti isti efekat kao specifična, plava stolica. Ispostavlja se, međutim, da dizajnerska pravila nalažu drugačije. Ono što je neizostavni deo fenomena jesu određeni tonovi plave boje. Ideološki pokret koji je promenio moderne tokove u arhitekturi i dizajnu – čuveni Bauhaus – u velikoj meri zaslužan je za popularizaciju upravo ovog kolorita. Uz žutu i crvenu, jarkoplava korišćena je kao jedna od primarnih boja u mnogim kreacijama nastalim u to vreme, a kako se pokret proširio iz Nemačke u ostale zemlje severne Evrope, tako su se razvili mnogi savremeni pravci – ne samo u stilovima gradnje i dizajna, već i specifičnim koloritnim preferencijama.

Iako je Bauhaus svoj vrhunac doživeo 30-ih godina, njegovi uticaji su bili dalekosežni. Dvadesetak godina kasnije, 1959. godine, francuski slikar Iv Klajn (fr. Yves Klein) razvio je sada već standardizovanu nijansu International Klein Blue – i ostalo je istorija. Različiti tonovi i varijacije ove specifične nijanse ubrzo su postali primarna paleta koja se koristila najpre u likovnoj, a zatim i u oblastima primenjene umetnosti – kao što je dizajn nameštaja.

Zašto baš ova plava stolica

Plavih je stolica, naravno, mnogo – no, kako odabrati onu pravu? Odgovor je krajnje jednostavan. Treba pronaći onu koja se savršeno uklapa u svaki enterijer, a koja pritom ne žrtvuje estetiku na račun funkcionalnosti i udobnosti, već spaja ove tri osobine.

Upravo takvu pronašli smo u JYSKu – plava EJSTRUP stolica objedinjuje sve što ovaj fenomen podrazumeva. Da bi se uklopila u stilski različite prostore, ona mora biti istovremeno tradicionalne, nenametljive forme, ali ujedno pravljena u skladu sa savremenim trendovima. Kao i bilo koji drugi komad nameštaja ove vrste, važna je udobnost. Konačno, ali ništa manje važni jesu materijal i tekstura, od kojih značajno zavisi čitav dojam predmeta. Zato se ovaj tip stolice uklapa u gotovo svaku prostoriju, pa će tako pronaći svoje mesto u trpezariji, spavaćoj ili dnevnoj sobi, dok će radni kutak postati znatno zanimljiviji ukoliko plavu stolicu smestite kraj radnog stola.

Art deco

Ukoliko inspiraciju potražite upravo u trendovima prošlog veka, plavu stolicu ćete zasigurno primetiti i tamo. Mnoge dekade odlikuju upravo upečatljive boje u dizajnu enterijera, a plava je bila jedna od najčešće korišćenih. Bilo da se odlučite za art deco stil 20-ih ili pak, šarenolike kombinacije 60-ih i 70-ih, ovaj komad nameštaja savršeno će se uklopiti među ostale primerke – što pre svega duguje jedinstvenom dizajnu koji je u isto vreme trendovski i bezvremen. Teksturom unosi suptilan, ali primetan retro dojam kojim kreira balans između savremenih tendencija i ranijih stilova.

Color-blocking

Plava stolica poput ove savršena je za postizanje takozvanog color-blockinga (postupka koji je uveo Piet Mondrian, inače blizak saradnik pomenutog Bauhausa – no, o tome neki drugi put). Reč je o dizajnerskom principu kojim se spajaju dve ili više komplementarnih boja, čime se postiže jedinstven, dinamičan utisak prostora. Plava stolica bi u tom slučaju bila savršen primerak koji se može uklopiti uz druge komade nameštaja u žutoj, crvenoj, zelenoj ili ljubičastoj boji.

Mid century

Eklektičan pristup koji karakteriše mid century stil idealan je za eksperimentisanje različitim vrstama nameštaja. Raznovrsnost materijala i tekstura koji ga čine karakterističnim dopušta da se poigrate i „spojite nespojivo“. Za ovakvu vrstu uređenja, plava stolica je savršen saigrač koja će uneti neophodni element boje u kombinaciju prigušenih, zemljanih tonova.

Clean & minimal

Konačno, plava stolica komplementarna je i minimalističkom stilu koji često vezujemo za skandinavske principe u uređenju enterijera. Monohromatski prostori svedenih ornamenata i detalja obično se vezuju za neutralne, pastelne tonove. U takvom okruženju, plava EJSTRUP stolica iz JYSKa postaje statement komad koji unosi dimenzionalnost čitavom sklopu, a njen jednostavan dizajn pritom ne narušava neke od osnovnih principa minimalizma.

Foto: Jelena Branković / Maja Mijatović

Učitati još
Zatvori