Šta čitaju poznati: Emma Stone
Šta čitaju poznati: Emma Stone

Šta čitaju poznati: Emma Stone

Otkako je 2004. godine započela filmsku karijeru, popularna glumica Emma Stone osvojila je brojne nagrade. Poslednja priznanja u nizu su joj Zlatni globus za najbolju glumicu u filmu Poor Things, te Critics Choice nagrada u istoj kategoriji. Pored toga, nominovana je i za ovogodišnjeg Oskara.

Iako smo već objedinili njena filmska ostvarenja kroz filmski maraton, ovaj put odlučili smo da istražimo koje književne žanrove popularna glumica preferira. U različitim intervjuima na pitanja leksikonskog tipa ona je davala kratke i konkretne odgovore koji se, a mi smo izdvojili tri knjige koje se mogu pronaći i kod nas.

imdb

01 ⏐ Franny and Zooey (J. D. Salinger, 1961)

Iako je J. D. Salinger najpoznatiji kao pisac novele The Catcher in the Rye, knjigu Franny and Zooey napisao je 1961. godine. Ona obuhvata dva njegova dela – Franny i Zoey – čijom fuzijom je nastala knjiga koju je Emma Stone izdvojila kao jednu od omiljenih.

Prvobitno, ove dve novele pojavile su se u magazinu The New Yorker nekoliko godina ranije. Radnja je fokusirana na dva istoimena ženska lika aka najmlađe članove porodice Glass. Ipak, oni su često bili predmet u opusu ovog američkog autora.

Glumica je knjigu opisala kao smešnu, dirljivu i sa elementima duhovno. A sama radnja pokrenula je debatu oko pitanja da li je ona ljubavnog tipa ili je njen centralni motiv nešto sasvim drugačije.

VULKAN

02 ⏐ The Year of Magical Thinking (Joan Didion, 2005)

Glumica Emma Stone izdvojila je kao omiljene čak dve knjige koje je napisala Joan Didion. One su tematski veoma slične, a u memoaru The Year of Magical Thinking autorka opisuje vreme pre i posle smrti njenog muža, kao i hospitalizaciju njene ćerke. Žal i oplakivanje su centralni motivi ovog književnog dela koje je bilo nominovano za Pulicerovu nagradu u kategoriji Biografija/autobiografija.

Joan Didion završila je pisanje ove knjige godinu dana nakon smrti muža. Iako joj je ćerka preminula u avgustu, knjiga je objavljena u oktobru 2005. godine. Međutim, ona delove koji se tiču njenog jedinog deteta nije uklonila. Naprotiv, posvetila joj potpuno drugi memoar.

DELFI

03 ⏐ Blue Nights (Joan Didion, 2011)

Knjigu Blue Nights iz 2011. godine popularna glumica opisala je rečima: It’s pretty awful, but it’s so beautiful. Ona se nadovezuje na The Year of Magical Thinking i predstavlja memoar u kom je Joan Didion opisala smrt ćerke Quintane. Pored toga, ona je u knjizi dublje obradila i tematike kao što su roditeljstvo i starenje.

Za razliku od većine književnih dela koja je napisala, njena naracija u ovoj knjizi opisana je kao nelinearna i nekonvencionalna. Pojedini kritičari ocenili su i da se njen stil pisanja u velikoj meri izmenio nakon smrti muža, te da je ta razlika uočljiva i u Blue Nights.

DELFI
Učitati još
Zatvori