U fokusu: Roman „Samo preko mene mrtve“
U fokusu: Roman „Samo preko mene mrtve“

U fokusu: Roman „Samo preko
mene mrtve“

Nakon što se proslavila književnim serijalom za najmlađe, engleska spisateljica Maz Evans predstavila je čitalačkoj publici svoj prvi roman za odrasle. U pitanju je drama s elementima crnog humora i natprirodnog – Samo preko mene mrtve.

Roman je zahvaljujući intrigantnom  sinopsisu odmah po objavljivanju postao apsolutni hit u domaćim knjižarama. S tim u vezi, pretpostavljamo da bi upravo ovaj naslov mogao na idealan način da upotpuni letnju must-read listu.

Splet nesrećnih okolnosti ili ubistvo?

Maštovita crnohumorna hronika, Samo preko mene mrtve, prati oholu doktorku Mirijam Prajs. Ova žena nije omiljena u okruženju i samim tim stiče brojne potencijalne neprijatelje. Zaplet nastaje u trenutku kad bivši suprug pronađe Mirijam bez znakova života. S obzirom na to da je bila okružena pilulama i flašom alkoholnog pića, mrtvozornik je smestio u kategoriju SNUS – smrt usled nesrećnog slučaja. Tu zapravo nastaje pravi problem. Dok Martin, osoba koja klasifikuje prolaz ka večnosti saopštava da će usled te prevremene smrti morati da sačeka svoj red.

Sticajem datih okolnosti, doktorka Prajs biva osuđena na pedesetogodišnje tumaranje u Limbu, području koje je smešteno između zemlje i večnosti. Kako bi izbegla datu kaznu, glavna junakinja pokreće istragu. Ubrzo, postaje svesna činjenice da jedino komšinica Vini, s kojom je pritom u neprijateljskim odnosima, može da joj pomogne u svemu. Vreme ubrzano teče, osamdesetogodišnja Vini je na pragu smrti, te postaje neizvesno da li će naposletku biti otkriven identitet osobe koja je usmrtila Mirijam Prajs.

Zbog čega treba pročitati roman?

Roman Samo preko mene mrtve nudi pravi žanrovski miks koji spaja dramu i crni humor. Uz to, ako ste ljubitelji neobičnih priča – sigurni smo da će debitanski roman engleske novinarke i književnice Maz Evans prirediti neponovljivu čitalačku avanturu.

Iako je lik doktorke Mirijam Prajs na prvi pogled negativan, brojna poglavlja koja slede nakon prologa navešće čitaoce da do najsitnijeg detalja upoznaju njenu ličnost i tako je zavole. Dodatnu notu šarma u romanu unosi lik komšinice Vini. Dok ove dve žene u spoju vode čitaoce kroz pravi emocionalni vrtlog.

Učitati još
Zatvori