Poslednji san: Stigla je nova knjiga Pedra Almodovara
Poslednji san: Stigla je nova knjiga Pedra Almodovara

Poslednji san: Stigla je nova
knjiga Pedra Almodovara

Poslednji san je nova knjiga čuvenog reditelja Pedra Almodovara. Od danas, ona je dostupna i na srpskom jeziku. Ujedno, ovo je i prva njegova knjiga koja se pojavila na domaćem tržištu. Reč je o delu auto-fikcije koje sačinjava kolekcija kratkih priča. Knjiga se u Španiji pojavila u avgustu prošle godine – i ubrzo postala hit. Hvaljena zbog izvrsnog humora, knjiga Poslednji san je delo kom smo se radovali.

Fragmentarna autobiografija

Pedro Almodovar je možda i najpoznatiji španski reditelj. Njegovi filmovi priznati su širom sveta – neki od najpoznatijih su Žene na ivici nervnog sloma (šp. Mujeres al borde de un ataque de nervios), Sve o mojoj majci (šp. Todo sobre mi madre) i Koža u kojoj živim (šp. La piel que habito). Oskarom-nagrađen reditelj poznat je po pričama o majkama i ženama generalno, a njegov otkačeni smisao za humor prisutan je u gotovo svakoj autorskoj priči. Nedavno, najavljen je i njegov prvi film na engleskom jeziku, The Room Next Door. Dok isti iščekujemo, obradovala nas je vest da je u domaće knjižare stigla njegova prva knjiga pod nazivom Poslednji san.

Pedro Almodovar spojio je 12 do sada neobjavljenih priča u novo delo (auto) fikcije, knjigu Poslednji san. U knjizi, on se osvrće na period od kasnih šezdesetih, sve do danas. Knjiga pruža uvid u kreativni um ovog reditelja, te služi i kao masterklas pripovedanja. Upravo zbog toga što je ovo delo autofikcije, čitalac se dublje upoznaje sa načinom na koji Almodovar piše, ali i režira. Knjiga bi veoma lako mogla da se pretoči u scenario – kratke priče pune su imaginacije, morbidnosti i (crnog) humora, svojevrsnih Pedrovih pripovedačkih pečata.

Plovidba u vode autofikcije, ipak, nije novina za Pedra. U filmu Bol i slava (šp. Dolor y gloria) iz 2019. godine, glavni lik Salvador Mallo, kog tumači Antonio Banderas, baziran je na reditelju. Pedro je čak, za potrebe ovog intimnog filmskog štiva, „pozajmio“ sopstveni stan glavnom liku. Takođe, frizura i garderoba glavnog lika inspirisane su svakodnevnim stilom Almodovara.

Ovo je nešto poput fragmentarne autobiografije, nepotpune, pomalo i tajanstvene. Verujem da će čitaocu pružiti maksimum informacija o meni kao sineasti, kao pripovedaču, i na koji se način sve to prožima sa mojim životom – izjavio je Pedro povodom nove knjige. Pronicljivo i hrabro, Almodovar u knjizi Poslednji san sjedinjuje ljudsku strast sa nedokučivom logikom života i razmatra spektar boja naše duše. Bol, tuga, ljubav, čežnja, ushićenje, nemir – neobuzdan poriv za komuniciranjem i izbezumljenost ćutanjem. Nova Pedrova knjiga novo je must-read štivo na policama.

pedro almodovar, knjiga poslednji san / Laguna

Foto: Laguna / Instagram @mubilat

Učitati još
Zatvori