NIN-ova nagrada: Znamo koji roman je osvojio prestižnu književnu nagradu
NIN-ova nagrada: Znamo koji roman je osvojio prestižnu književnu nagradu

NIN-ova nagrada: Znamo koji roman je osvojio
prestižnu književnu nagradu

Prestižna književna nagrada nedeljnika NIN dodeljena je danas. Za roman godine proglašen je Poslije zabave autora Steve Grabovca. Nakon što smo ispratili nominacije i saznali ko su ovogodišnji finalisti, iščekivali smo današnji datum i ime novog laureata.

Pored Grabovca, u trci za roman godine našli su se i Autosekcija (Srđan Srdić), U zemlji Franje Josifa (Ljubomir Koraćević), Pesma o tri sveta (Vladimir Pištalo) i Pakrac (Vladan Matijević).

Petočlani žiri u čijem su sastavu bili Goran Korunović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović odlučio je da je ostvarenje godine upravo Poslije zabave.

After party

Poslije zabave je roman o odrastanju, porodici i prijateljstvu. On je presek jednog života i svih dobrih i loših stvari koje ga kreiraju. Hvaljen zbog jednostavnog, a dirljivog stila pisanja, Grabovac je i ranije bio na korak do prestižne NIN-ove titule. Tako se pre pet godina našao u finalnom izboru za NIN-ovu nagradu i to za roman Mulat albino komarac. Ipak, te godine je nagrađen Saša Ilić za roman Pas i kontrabas, priču o nacionalnim i socijalnim traumama našeg društva.

Prošlogodišnja dobitnica je književnica Danica Vukićević sa kojom je Journal razgovarao i saznao šta čita. Ona je nagrađena za roman Unutrašnje more koji govori o problemima egzistencije i razotkriva sve (unutrašnje) drame ljudi u savremenom svetu.

Poslije zabave

AI knjige?

NIN-ova nagrada za roman godine dodeljuje se od 1954. godine. Iako veran tradiciji, ove godine je NIN uveo i nešto novo. Naime, na sedamdesetu godišnjicu od početka dodele nagrade, desilo se nešto pomalo neočekivano. Po prvi put ove godine imamo priliku da, uz pomoć veštačke inteligencije čujemo audio verzije svih nominovanih knjiga. Za one koji nemaju naviku čitanja, ovo je idealno rešenje. Reading liste, listening liste – popunjene!

Foto: Unsplash / Vulkan / Instagram @nedeljniknin

Učitati još
Zatvori