Luka Tripković preporučuje tri knjige koje odgovaraju trenutnoj situaciji u kojoj živimo
Luka Tripković preporučuje tri knjige koje odgovaraju trenutnoj situaciji u kojoj živimo

Luka Tripković preporučuje tri knjige koje odgovaraju trenutnoj situaciji u kojoj živimo

Luka Tripković površno se vezuje za dva termina, mlad i prvi. Mlad – kao i najmlađi pisac koji se našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2016. godine. Prvi – domaći pisac čiji je roman objavila popularna izdavačka kuća iz Beograda, Booka. Ako bi nas neko pitao, koje reči bismo mi iskoristili da opišemo ovog (bez suvišnog preterivanja) svojevrsnog umetnika, reki bismo: Filozof, teoretičar, skeptičar. Ukoliko ste imali prilike da pročitate njegova dela Osmeh pod gorom maslinovom ili Crna knjiga, verovatno vam je jasno kako se na jedan pomalo ironičan način smenjuju elementi književne postmoderne u njegovim romanima. U oba svoja dela, Luka Tripković napravio je legitiman istup te utkao duboku kritiku društva fokusirajući se podjednako na sve njegove slojeve.

U prilog našem kratkom opisu njegove ličnosti ide i izbor knjiga koje nam je preporučio. Sam je istakao kako je ove naslove pročitao više puta i okarakterisao ih kao old school. Uz to dodavši, „Čini mi se da je na neki bizaran način predlog tematski aktuelan sa ovim vremenom paklom u kom živimo“.

Foto: Emilija Stanisic

1) Kod Hiperborejaca – Miloš Crnjanski

Nametnut egzil Miloša Crnjanskog rodio je književno delo koje predstavlja jedan od najsjajnijih bisera koji se čuvaju u školjci o svedočanstvu jedne ratne epohe. Kao diplomatski službenik i egzistencijalni autsajder, Crnjanski je čitavih dvadeset i pet godina proveo u Italiji u Rimu. Ovaj roman predstavlja možda najbolje svedočanstvo o godinama provedenim u Evropi i predratnom stanju uoči Drugog svetskog rata. Virtuozan melanholični stav prema našim predelima kojim je prožet čitav roman jeste nešto zbog čega ovo delo toliko pogađa današnje čitaoce. Crnjanski je sam svoj roman okarakterisao kao putopis, memoar, poeziju „pa i pamflet“.

Ta moja knjiga je jedan haos uspomena, putovanja i lutanja, jedan novi Crnjanski koji govori onako kako niko nije govorio: o životu, o starosti, o svom životu„.

Uz roman uspeli smo da upoznamo Crnjanskog bolje nego u bilo kojim njegovim ranijim delima. Kao velikog književnika i kao humanistu i čoveka. Prožet motivima grčke mitologije koju odmah nagoveštava i sam naslov, roman na jedinstven način poziva na tumačenje intimnih, ličnih i istorijskih momenata.

I pitam se otkud ta strašna lakomislenost, kojom se, u mladosti, odlazi u stranu zemlju? Je li to zato, što nam se čini da je život dug i da ima vremena da se vratimo? To znači, očigledno, da je čoveku potrebno, da zna, da se nekud ne može više vratiti, pa da uvidi kako je tamo sretan bio.

DELFI

2) Očevi i oci – Slobodan Selenić

Mnogi bi kod romana Očevi i oci, akcenat stavili na jugoslovensku politiku i prvi antikomunistički roman, objavljen tek nakon Titove smrti. Uistinu, on možda najslikovitije i prikazuje period jugoslovenske države i poslednje godine Drugog svetskog rata. No, ono po čemu ćemo ga mi pamtiti jeste intelektualni sukob dveju kultura. Slobodan Selenić je period svog školovanja proveo u Velikoj Britaniji. Tamo je i upoznao svoju suprugu Elizabetu Blejk. Radnja prati dva različita lica Evrope koja se emotivno sukobljavaju u bračnoj zajednici koju je Selenić veoma intimno predstavio. Nekadašnji kulturni modeli mogu se danas uporediti sa modernim koje danas gajimo. Upravo to ovom romanu daje posebnu vrednost. Lepo istaknuta obeležja jugoslovenske kulture sa današnjeg staovištva pružaju jedan potpuno novi uvid kako u društveni tako i u politički milje i indetitet jedne nacije.

Da biste što bolje osvestili nacionalne i istorijske stereotipe tadašnje Jugoslavije, koji su neminovno ostali ukorenjeni sve do danas, neophodno je da se upoznate sa ovim delom. Patriotizam predstavljen kroz kritički okvir srpstva govori o nivou posmatranja šire slike koju je Selenić gaio.

Pa šta ako je Engleskinja? Nije li i ona čovek, žena, ne može li biti majka i supruga, samo zato što nije Srpkinja? Zar Elizabeti nije mesto za našim trpezarijskim stolom samo zato što se ne zove Ranka i za doručak ne pije klekovaču?

LAGUNA

3) Jugoslavija kao nedovršena država – Zoran Đinđić

Jugoslavija kao nedovršena država tumači se kao „do danas najznačajnije delo koje smo dobili u oblasti političke i ustavne teorije“, reč je novinara Veljka Lalića. Knjiga je jedno od najuticajnijih liberalnih savremenih političkih i filozofskih stanovištva koja je ujedno usko vezana za ustavnost naše zemlje.

Ono zahteva od pojedinca kritiku teorije ustavne demokratije. Štivo je namenjeno prvenstveno onima koji teže ka saznanju teorijski relevantnog načina teoretisanja o liberalnoj misli o pojedincu, društvu i politici.

Bez namere da potcenim sve ono vredno što je u polju društvenih nauka napisano i objavljeno u bivšoj Jugoslaviji. Đinđićevu knjigu, Jugoslavija kao nedovršena država, vidim kao do danas najznačajnije delo koje smo dobili u oblasti političke i ustavne teorije. – Iz predgovora Nenada Dimitrijevića.

Foto: Instagram; Laguna; N. Store; Delfi

Učitati još
Zatvori